7 tips voor een ontspannen decembermaand

Ontspannen feestmaand

December, de feestelijkste maand van het jaar. Etentjes, feestjes, borrels. Voor sommige mensen de mooiste tijd van het jaar. Anderen zouden december het liefst overslaan. Te druk, teveel verplichtingen, teveel prikkels.

Juist in de decembermaand draait alles om gezelligheid en samenzijn. Voor introverten, hoogsensitieven en anderen die snel overprikkeld zijn is dat een mixed blessing.

Het is fijn om deze dagen door te brengen met de mensen die je lief hebt. Aan de andere kant kost dat veel energie en ontbreekt door alle drukte vaak de tijd om weer op te laden.

Deze tips helpen je om de rust te krijgen die je nodig hebt én te genieten van de feestdagen.

1. Lang leve de bezorgservice

Nee, dan bedoel ik niet de pizzabezorger. Wat ik wel bedoel zijn de boodschappenbezorgservices.

Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het de dagen net voor kerst in een overvolle supermarkt mijn boodschappen halen. Ik probeer daarom in de weken ervoor al de nodige dingen mee te nemen. De rest bestel ik online, dat wordt de dag voor kerst gewoon voor de deur afgeleverd.

2. Maximaal 1 afspraak per dag

Voor je het weet heb je in twee kerstdagen 4 afspraken staan. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ergens halverwege haak ik mentaal af. Ik probeer het aantal afspraken dan ook te beperken tot maximaal 1 per dag.

Want laten we eerlijk zijn, niemand heeft er wat aan wanneer jij uitgeteld en chagrijnig aan het kerstdiner zit.

Je kunt ook zelf iets organiseren. Dat klinkt misschien niet helemaal logisch, want het kost tijd en energie om te regelen. Maar het heeft twee grote voordelen. Je kunt iedereen tegelijk uitnodigen en je kunt het invullen op een manier die jij leuk vindt.

Lukt het niet het aantal afspraken te beperken? Neem dan tussendoor in ieder geval de tijd om tot jezelf te komen.

3. Take a break!

Neem de tijd voor wat rust. Alleen of met een klein groepje. Ga lekker een stuk wandelen, kijk rustig een film of doe iets anders waar jij weer energie van krijgt.

Heb je het huis langere tijd vol mensen? Gun het jezelf dan om je even terug te trekken op de badkamer voor een heerlijk bad, of verdwijn met een boek naar een rustig hoekje.

Heb je last van het lawaai als je even bij wilt komen? Overweeg dan om een koptelefoon of oordopjes te gebruiken.

Mijn ervaring is trouwens dat wanneer je uitlegt dat je even wat tijd voor jezelf nodig hebt, de meeste mensen daar begrip voor hebben. Of het voorbeeld volgen.

4. Begin op tijd met plannen

Met jonge kinderen beland je eind november al in de feestdagenstress. Aankomst Sinterklaas, Sinterklaas op school/werk/sportclub, eindejaarvoorstellingen van muziek/school/dans, kerstdiner op school, kerstontbijt op school, kerstborrels. En ook zakelijk valt er vaak nog wel wat af te ronden. En dan moeten de kerstdagen nog komen…

Wat mij hierbij helpt is om daar in mijn agenda al vroeg rekening mee te houden. In de tijd dat mijn kinderen nog op de basisschool zaten, nam ik vaak de donderdag en vrijdag vóór de kerstvakantie al vrij zodat we in alle rust van het school kerstdiner konden genieten.

Kies bewust naar welke borrels en gelegenheden je wel gaat. En bedank voor de rest. Niet altijd even gezellig, maar wel belangrijk om die dagen door te komen. Als je niet zelf prioriteiten stelt ben je voor kerst al uitgeteld.

5. Maak het niet te groots

Het is heel gezellig om mijn familie te zien tijdens de kerstdagen. Ik merk ook dat teveel drukte mijn humeur niet ten goede komt. Wat helpt is om het allemaal niet te groots te maken. Het gaat uiteindelijk om het samenzijn met elkaar.

Er hoeft geen vijfgangendiner op tafel te komen. Doe dat alleen als je echt heel veel plezier hebt in koken. Met een grotere groep met kinderen is een buffet vaak relaxter dan een formeel diner.

Het is prima als het feest pas begint rond borreltijd. Je hoeft niet én te ontbijten én te brunchen én te dineren.

Een beetje kerstsfeer in huis is leuk, je huis hoeft echter niet ‘VT-wonen proof’ te zijn. Je komt al een heel eind met een kerstboom, wat lichtjes en kaarsen. Zelfgemaakte kransen, overal kerstversiering, doe het alleen als je er ook echt plezier in hebt.

En dat geldt ook voor jezelf. Vind je het leuk om je op te tutten, haal dan lekker je feestkleding te voorschijn. Het hoeft alleen niet. Er is helemaal niets mis mee als je het wat meer casual houdt.

6. Als de kinderen het maar naar hun zin hebben….

Zeker jonge kinderen, maar ook pubers worden er niet vrolijker van als ze de hele dag moeten opzitten en pootjes geven. Dus zorg ervoor dat ze zich kunnen vermaken.

Neem ze ‘s middags mee naar buiten zodat ze hun energie kwijt kunnen, zorg voor spelletjes, leuke films en voldoende kindvriendelijk eten. Verwacht niet dat jonge kinderen de hele avond aan tafel kunnen blijven zitten en blij zijn met coquilles of andere culinaire hoogstandjes. Een buffet waarbij ze kunnen blijven bewegen valt vaak meer in de smaak.

En voor zich vervelende pubers is wifi onontbeerlijk. Ik weet het, dat klinkt niet heel gezellig. Het is alleen nog altijd een stuk beter dan een stel mokkende pubers die er geen zin meer in hebben. Mijn ervaring is dat het goed werkt om een paar uur sociaal gedrag te verwachten wanneer ze zich daarna terug mogen trekken met Netflix of de Playstation.

En vergeet niet, als je zelf snel overprikkeld bent, dan kan het heel goed zijn dat je kinderen dat ook zijn. Geef ze dus ook de ruimte alleen te zijn en zich even met iets bezig te houden wat hen rust geeft.

7. En wat als je er echt geen zin hebt?

Dan zijn er twee opties.

Je gaat lekker op vakantie zodat je een goede reden hebt nergens naar toe te gaan.

Of je trekt je niets aan van wat anderen vinden en trekt je terug in je eigen huis.

Ook met dat laatste is niets mis. De feestdagen mag je doorbrengen op een manier die bij jou past.

Ontspannen het jaar uit!

Met deze tips kun je de feestdagen een stuk relaxter doorbrengen. Merk je dat je agenda toch te vol loopt, sta dan nog eens even stil bij wat jij het liefste zou doen. Ja, kerst gaat om samenzijn, maar als je er zelf alleen maar gestrest en ongelukkig van wordt, dan doe je jezelf en je omgeving tekort.

En wees lief voor jezelf, neem na de kerst een paar dagen rust. Kijk of je met je partner, met of zonder kinderen er een paar dagen tussen uit kunt. Probeer niet om in die paar dagen al die achterstallige klusjes te doen die al het hele jaar op je liggen te wachten. Gebruik deze dagen om uit te rusten en bij te tanken zodat je ontspannen het nieuwe jaar ingaat.

@Judith van Barlingen

Dit artikel is eerder verschenen op Vrouw en Passie

Deel op
 
Meer lezen? Meld je aan en ontvang nieuwe artikelen direct in je in-box!

Geen verplichtingen. Geen spam. En uiteraard geef ik geen gegevens door aan derden.

 

Plaats een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.