4 tips om ontspannen met geld om te gaan

businessman thinks of money. Isolated 3D image

Voor veel mensen is geld veel meer dan alleen munten en biljetten. Geld staat voor status, macht, comfort, zekerheid, geluk, allemaal emotioneel geladen begrippen.

Voel jij je financieel kwetsbaar? Heb je weinig grip op je geld? Maak je je zorgen om geld? De oorzaak hiervan ligt vaak niet de hoeveelheid geld die je hebt of de hoogte van je salaris. De oorzaak ligt vaak in de negatieve emoties die jij rondom geld ervaart.

Veelvoorkomende emoties die je beletten om op een ontspannen manier met geld om te gaan zijn angst, woede, schaamte en afkeer.

Angst is één van de meest voorkomende emoties en kan verschillende vormen aannemen.

Angst kan er toe leiden dat je als een struisvogel je kop in het zand steekt. Dat je rekeningen niet meer opent, niet meer naar je bankafschriften kijkt omdat je bang bent om te zien hoe je er echt voor staat. En ondertussen lig je wakker van je geldzorgen. Angst kan zich ook uiten doordat je bijvoorbeeld geen geld uitgeeft. Ondanks dat je een flinke buffer hebt winkel je nauwelijks en spaar je alles. En nog maak je je zorgen dat je ooit geld tekort komt.

Geld stinkt, geld maakt niet gelukkig. Bekende uitspraken waar een zekere afkeer van geld uit blijkt.

En alhoewel het koste wat het kost nastreven van geld niet functioneel is, zijn deze overtuigingen dat ook niet. Geld is uiteindelijk niet meer dan een middel, een middel wat je in staat stelt om leuke en goede dingen te doen. Deze overtuigingen belemmeren je niet alleen om te genieten van de goede kanten van geld, maar zouden er ook wel eens voor kunnen zorgen dat je geld uit je leven weert.

Boosheid kan het gevolg zijn van onze eigen acties maar ook een reactie op wat anderen gedaan hebben.

Gebeurt het weleens dat je te veel geld uitgeeft omdat je vindt dat je het verdient? Om te laten zien dat jij dit ook kan? Om jezelf te troosten? Dan is boosheid vaak een onderliggende emotie.

En als laatste schaamte. Geld is en blijft een taboe.

Vraag op een verjaardag hoeveel iedereen verdient en het blijft stil. Er voor uit komen dat je schulden hebt voelt heel kwetsbaar. Of toegeven dat je geldzaken ingewikkeld vind terwijl iedereen wel lijkt te weten waar het over gaat. Schaamte belet je om om een salarisverhoging te vragen, of een realistisch uurtarief, om af te dingen of te zeggen dat je iets niet kan betalen. Schaamte belet je om hulp te vragen.

Hoe krijg je nu grip op deze emoties?

1)   Stop! Wacht even en probeer te achterhalen wat voor emotie je ervaart.

2)   Ga na wat de emotie veroorzaakt. Is het een reactie op iets wat er nu gebeurt? Of ligt de oorzaak in het verleden?

3)   Kijk van een afstandje naar de emotie.  Is deze emotie handig in je huidige financiële situatie? Helpt deze je? Als het je waarschuwt voor echt gevaar luister dan.

4)   Maar als deze emotie je helpt om een slechte gewoonte in stand te houden, probeer dan afstand te nemen.

Verleg je focus naar wat je wil bereiken, in plaats van je gevoelens. Dat helpt om stappen te nemen in de richting van je doel, om dingen te gaan veranderen.

Succes!

 

Deel op