5 tips om als introvert te stralen!

 

introvert-extrovert-passion

Introvert en stralen, in het cliché beeld is dat onvoorstelbaar. Een introvert is toch stil, traag en een tikje moeilijk… Introverten kunnen echter net zo goed stralen als extraverten, als ze maar de dingen doen die bij hen passen!

Om te kunnen stralen moet je lekker in je vel zitten. Dan voel je je energiek, levend en dat is voor je omgeving te merken. En daarvoor is het nodig dat je omgaat met jouw energie op een manier die bij jou past.

Introvert betekent vooral dat je op een andere manier omgaat met energie.

Kortweg gezegd komt het erop neer dat introverten energie krijgen van dingen die extraverten saai vinden en dat extraverte activiteiten energie kosten. (de lange uitleg vind je hier). Introverte energie ziet er dan ook anders uit dan extraverte energie. 

Het geaccepteerde beeld van wat energiek is, is een heel extravert gekleurd beeld.

Lichamelijk zeer actief, een groot uithoudingsvermogen, dynamiek uitstralend en snel beslissend. Een beeld dat nog versterkt wordt door het bombardement aan reclames en TV series waarin extraverte kwaliteiten verheerlijkt worden.

Introverte energie is juist meer ingetogen, minder zichtbaar.

Een alerte rust, doelgericht, betrokken en weloverwogen. Juist vanuit deze rust zal een introvert effectiever en efficienter zijn, meer voor elkaar krijgen en meer stralen!

Wanneer je als introvert probeert te voldoen aan dat extraverte beeld zul je merken dat je batterij heel snel leegloopt.

En dat je ook steeds meer moeite krijgt om weer op te laden. Je belandt dan al snel in een vicieuze cirkel waarin je steeds minder energie hebt. Laat staan dat je nog straalt.

Alleen hoe doe je dat dan, opladen op een introverte manier?

Veel boeken en websites gaan vooral over hoe je als introvert goed kunt functioneren op de werkvloer of komen niet verder dan dat een introvert meer behoefte heeft aan tijd voor zichzelf. Leuke en nuttige inzichten, maar hoe doe je dat dan in het dagelijkse leven?

Deze 5 ‘introvert essentials’ zijn de bouwstenen van een meer introverte levensstijl.

Wil je lekker in je vel zitten en stralen? Gun jezelf dan deze 5 bouwstenen!  

1 Een plek voor jezelf

Een plek waar je alleen kan zijn en waar (bij voorkeur) anderen niet zomaar toegang hebben.

Waar je de rust vindt om bezig te zijn met de dingen waar jij energie van krijgt en je je even af kan sluiten van de prikkels om je heen. Een eigen kamer is natuurlijk super. Nu is dat in een gemiddeld huishouden lastig te realiseren, maar kijk eens wat voor mogelijkheden er zijn. En als een eigen plekje echt niet lukt, kijk dan eens of je in ieder geval een uurtje per dag een plekje kan claimen.

En dit geldt ook voor je werkplek. De beruchte kantoortuinen zijn voor introverten echte energievreters. Kijk eens of er toch een mogelijkheid is om in ieder geval een gedeelte van de dag apart te zitten. Of om een dag thuis te werken.  

2 Gun jezelf de tijd om na te denken

Introverten hebben tijd nodig om hun gedachten en gevoelens te verwerken, te ordenen.

Dit zegt niets over intelligentie en zelfs niet over snelheid van denken. Een introvert zal over het algemeen niet het eerste zeggen dat in hem of haar opkomt. En vaak hebben introverten zoveel gedachten tegelijk dat het even duurt om deze te ordenen en op waarde te schatten. Zodat ze daarna met een genuanceerd, overdacht antwoord komen waar ze ook achter staan.

Je mag jezelf de ruimte geven om die tijd te nemen.

Je hoeft niet meteen ja te zeggen of direct je antwoord klaar te hebben. Je mag zeggen dat je even tijd nodig hebt. Realiseer je dat wanneer je onder druk te snel antwoord geeft dat dat voor jou heel stressvol is. En dat je daardoor minder goed functioneert. Als het kan, helpt het om je goed voor te bereiden. Wanneer je goed weet wat je ergens van vindt is het vaak makkelijker om sneller te reageren.

Realiseer je dat extraverten vaak snel en impulsief reageren. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Door vragen te stellen help je hen om hun ideeën helder te krijgen terwijl je ondertussen ook je eigen mening kan vormen.

En gaat het je toch te snel, vraag dan om tijd: Ik wil hier graag even over nadenken. Ik kom hier op terug.  

3 Neem de tijd om bij te tanken

Voor veel introverten is het belangrijk om hun hoofd tussendoor even ‘leeg’ te kunnen maken.

De hele dag prikkels (ook leuke) zorgt ervoor dat hun hoofd niet tot rust kan komen. Dit kost veel energie en leidt er vaak toe dat er ‘s nachts van alles blijft malen. Op een gemiddelde dag is alles vaak dicht op elkaar gepland. Je doet jezelf én je omgeving echter een groot plezier door tussendoor even tijd te nemen. Je zal merken dat je meer ontspannen bent, meer energie hebt en minder de neiging om je frustraties af te reageren op je omgeving.

Gun het jezelf dan ook om een time-out te nemen.

10 minuutjes dagdromen, even naar buiten, wat werkt voor jou. Niet direct van de ene afspraak naar de andere rennen. Plan een half uurtje ‘verwerkings’ tijd. En neem ook even de tijd om van werkmodus over te schakelen naar privé. Echt geen tijd om 10 minuten bij te tanken? Sta dan in ieder geval even stil en haal een paar keer diep adem.

Naast de dagelijks momenten is het een aanrader om een paar keer per week iets te doen waarvan jij weer energie krijgt.

Meditatie, mindfulness, ontspanningsoefeningen kunnen hierbij een grote hulp zijn. Maar lekker een stuk hardlopen, het bos in, iets creatiefs of met aandacht het eten klaar maken zijn ook dingen die je kan doen. Zoek uit wat voor jou werkt, daar gaat het om.

Aandachtspunt is dan nog het weekend en vakanties. Deze staan vaak in het teken van familie- en sociale activiteiten. Die zijn ook leuk en belangrijk! Maar het zijn allicht geen activiteiten waarmee je jouw batterij weer oplaadt. Heb je na een leuk, vol weekend het idee dat je aan rust toe bent? Kijk dan toch of je ook in het weekend iets kan plannen waar jij energie van krijgt. En hou in je achterhoofd de uitspraak van Martin Bril: ‘Je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg’  

4 Gun het jezelf om toeschouwer te zijn

Introverten vinden het vaak fijn om te observeren, te kijken wat er gebeurt.

Vind je dat fijn, gun het jezelf dan ook. Je hoeft niet altijd actief mee te doen. Dat dat saai of zielig is, is een extraverte mening. Voor een introvert is gewoon genieten van wat je allemaal ziet. Neem de tijd om de atmosfeer op te snuiven, om de wereld langs te zien komen.  

5 Omring je met de juiste mensen

Veel introverten hebben niet zoveel met oppervlakkigheden. Ze willen graag ‘echte’ gesprekken met mensen voeren. Als je de mensen die dicht bij jou staan eens onder de loep neemt dan zijn dit waarschijnlijk ook mensen die hier prijs op stellen. Of die jou in ieder geval in je waarde laten. En dat zijn de mensen waar het om gaat 🙂 Is dat niet zo, dan kan het gevoel ontstaan dat je niet gezien en gehoord wordt. En dat is voor niemand plezierig.

Merk je dat je bij bepaalde mensen structureel veel energie verliest dan is het tijd om hier eens kritisch naar te kijken.

Zijn er dingen die anders kunnen, valt er te praten over bepaalde zaken, of is het tijd voor meer drastische keuzes. Dat kan heel lastig zijn. Jezelf aan blijven passen aan mensen die jou niet op waarde schatten is echter slopend.

Kiezen voor een meer introverte levensstijl kan lastig zijn. Je omgeving zal hier allicht wel even aan moeten wennen. Het levert jou én je omgeving echter ook heel wat op.

Door hiervoor te kiezen zul je merken dat je veel lekkerder in je vel zit, je meer energie hebt en daardoor ook veel effectiever bent en veel gerichter te werk kan gaan. Zowel in je werk als privé!

PS: Wat ik zelf merk is dat er stiekem best veel mensen zijn die dat ook wel willen, wat meer rust en kiezen voor datgene wat bij hen past. Mensen die vaak denken dat dat niet kan. Herken jij je zelf daarin? Dan zou ik graag eens met je in gesprek gaan om te ontdekken wat wel kan.

PPS: Wil je hier meer over lezen, dan is het boek ‘Introvert Power’ van Laurie Helgoe een aanrader. Helaas is dit nog niet verkrijgbaar in het Nederlands.

©2014 Judith van Barlingen  

Deel op