Ben je het druk, druk, druk zat? Ontdek de kracht van vertraging!

De kracht van vertraging

De hele dag ben je aan het rennen. Nergens heb je echt tijd voor. Laat staan dat je de rust hebt om nog ergens van te genieten.

Het klinkt als een horror scenario, maar helaas is dit voor veel mensen realiteit.

Werk, zorg, andere verplichtingen, voordat je het weet slokken ze een groot deel van je tijd op. En dat is toch eigenlijk zonde.

Stel je eens voor dat je wel de tijd en rust hebt voor een boswandeling met je kinderen, om te genieten van een zonsondergang met je lief of van een relaxte zondag-familie-ochtend? Om weer eens die tekenspullen of dat muziekinstrument te voor schijn te halen? Of om nu eindelijk die reis te gaan maken waar je al sinds je jeugd van droomt?

Rustiger aan doen, een versnelling lager, ook ik heb heel lang het idee gehad dat dat niet kon.

Dan tel je toch niet meer mee? Hoe krijg je dan alles af? En er moet toch geld verdiend worden?

Totdat het elastiekje brak en ik wel rustiger aan moest gaan doen.

Al doende leert men, zeggen ze, en ik kan niet anders zeggen dan dat zo is. In eerste instantie wilde ik nog steeds te veel doen. Meer dan mijn lichaam aankon. Heel frustrerend, en achteraf een heel mooi leerproces.

Want ondertussen ben ik me veel beter gaan realiseren wat echt belangrijk is voor mij. Waar ik wel echte voldoening uithaal.

Waar ik energie van krijg en wat me veel energie kost.

En het opvallende is dat ik nu merk, dat ik door meer rust te nemen weer meer dingen ben gaan doen. Dingen waar ik eerst niet meer de fut voor had.

Ja, mijn leven ziet er totaal anders uit dan 4 jaar geleden. En ik ben blij met wat ik geleerd heb. Ik ben vrolijker, meer ontspannen en ik geniet weer van het leven.

Is het nu echt nodig om je leven totaal om te gooien?

Dan kan ik zo niet zeggen. Ik weet wel dat hoe langer je in die rijdende trein doordendert, hoe lastiger het wordt om eruit te stappen. En hoe groter de kans op een crash.

Op tijd bijsturen, een tikje langzamer gaan, helpt om ervoor te zorgen dat niet alles van de rails loopt.

Dat bijsturen zit juist vaak in de kleine dingen. Bewust 5 minuten pauze tussen twee klussen door nemen. Een middag in de week nemen om iets te doen waar je energie van krijgt. Af en toe een ik-hoef-vandaag-helemaal-niets dag plannen.

Allemaal manieren om even stil te staan, op adem te komen en weer rust te vinden.

Heeft het vertragen mij dan alleen maar dingen opgeleverd?

Nee, zo mooi is het verhaal nu ook weer niet. Ik heb niet meer mijn baan met dat mooie salaris. En hoewel ik die baan niet mis, denk ik echt nog wel eens terug aan wat ik met dat geld allemaal kon doen. En soms heb ik ook wel eens het gevoel dingen te missen. Ik laat uitjes aan mij voorbijgaan en doe niet overal meer aan mee.

Maar ik ben blij met wat vertragen mij heeft opgeleverd: rust en ruimte.

De rust die ik als introvert zo hard nodig heb om lekker in mijn vel te zitten. En de ruimte om dingen op mijn manier en in mijn tempo te doen. Als ik nu iets doe dan is het omdat het mijn keuze is. En ja, dat geldt ook voor het schoonmaken van de badkamer. Niet mijn favoriete klus maar wel één die ik belangrijk vind.

Vertraging heeft mij opgeleverd dat ik meer ontspannen ben, meer en vooral bewuster geniet en me bezig hou met dingen die mij voldoening geven.

© Judith van Barlingen

Deel op