Dé introvert bestaat niet!

Librarian? Stereotype?

Pakweg een derde tot de helft van de bevolking is introvert. Praten over dé introvert is net zoiets als praten over dé vrouw. Die bestaat ook niet.

In grote lijnen is er wel wat te zeggen over het verschil tussen mannen en vrouwen. Daarna val je al snel in de valkuil van de stereotyperingen. Leuk, vermakelijk, misschien zelfs wel ergens een kern van waarheid, maar zeker niet direct van toepassing op een individu.

Met introversie is het net zo. Er zijn een aantal punten waar de meeste introverten zich wel in herkennen en daarna gaan we al snel over naar stereotypes.

Dé introvert is gesloten, verstopt zich het liefst in een boek, is een diepe denker, houdt niet van koetjes en kalfjes, houdt niet van feestjes en geeft meer om dieren dan mensen.

Ik erger me daar af en toe aan. Ik ben introvert én houd van feestjes, geef de voorkeur aan mensen boven dieren en knoop rustig een praatje aan in de wachtkamer. Ik ben ook graag alleen, heb na veel interactie tijd nodig om weer op te laden en geniet van diepgaande gesprekken. 

Introvert/extravert zegt vooral iets over waar je energie van krijgt en wat je energie kost.

Een extravert krijgt energie van interactie met de buitenwereld en wordt sloom van alleen zijn. Een introvert krijgt juist energie vanuit haar innerlijke wereld en raakt overprikkeld van veel interacties met de buitenwereld.

Het ‘labeltje’ introversie zegt lang niet alles over hoe iemand in elkaar zit. Er zijn veel meer aspecten die een rol spelen.

Of je graag analyseert of juist meer pragmatisch bent, of je meer vertrouwt op je gevoel of je verstand en of je houdt van orde en structuur of meer een ‘ik zie wel hoe het loopt’ houding hebt. Op basis hiervan kun je grofweg 4 soorten introverten onderscheiden. Elk met zijn eigen voorkeuren en behoeften.  

De sensitieve introvert

De sensitieve introvert is de dromer, de idealist.

Deze introverten hebben vaak een missie, ze willen de wereld mooier maken. Niet omdat ze vinden dat het hoort, maar omdat ze die intrinsieke drive hebben. Hun gevoel is daarbij hun belangrijkste leidraad.

Voor de sensitieve introvert is het ontzettend belangrijk om gewaardeerd te worden om wie ze zijn. Dat ze zich gedragen voelen, erbij horen. Sfeer, de manier waarop mensen met elkaar omgaan heeft veel impact. Dit is voor de sensitieve introvert niet altijd makkelijk, maar ook niet voor de mensen om haar heen.

Een sensitieve introvert kan zich snel gekwetst voelen terwijl haar omgeving niet snapt waarom. Gevoelig, wordt al snel gezien als emotioneel en niet professioneel. Al op school wordt geleerd dat je vooral voor jezelf moet opkomen en niet moet ‘zeuren’. Veel sensitieven hebben daarom niet geleerd om te vertrouwen op hun gevoel en missen daardoor een belangrijk stuk van hun kracht.

Omdat ze graag het gevoel wil hebben ‘erbij te horen’ is de sensitieve introvert geneigd om zich aan te passen. Diep in haar hart droomt ze echter van doen wat ze echt graag wil doen. Van haar dromen waarmaken en van échte betekenis zijn in de wereld.

Wanneer de sensitieve introvert stopt met zich aanpassen en buiten de lijntjes durft te gaan kleuren komt ze pas echt tot bloei en ontstaan de mooiste schilderijen.

Wil je iets gedaan krijgen van een sensitieve introvert? Zorg dan dat ze zich gehoord en gezien voelt. En neem haar gevoelens serieus.  

De rationele introvert

Dit is het prototype van de sociaal niet handige wetenschapper.

Deze introvert is heel goed in het uitdenken van allerlei analyses en redeneringen. Als introvert doet ze dat lekker in haar hoofd en komt hiermee naar buiten wanneer ze klaar is. Eureka!

En dan blijft het stil. Anderen begrijpen haar niet, kunnen haar gedachtengang niet volgen en voelen zich overvallen. Deze rationele introvert blijft in verwarring achter. Het zit zo logisch in elkaar, waarom snappen ze dat nou niet? Haar valkuil is dat ze vergeet dat anderen op een andere manier denken en dat ze graag betrokken worden bij het uitdenken. Ze trapt op teentjes en mensen voelen zich niet begrepen.

Deze introvert trekt zich niet zoveel aan van wat anderen denken. Zolang het voor haar logisch is, is het prima. De rationele introverten zijn vaak hele creatieve denkers, die heel goed verbanden kunnen leggen en de zwakke plekken in een betoog opsporen.

De rationele introvert is altijd bezig om de lijntjes te challengen. Het is niet dat ze zozeer de behoeft heeft om er buiten te kleuren, nee voor haar is de vraag of de lijntjes wel op de juiste plek staan. En als zij rationeel tot de conclusie is gekomen dat dat niet zo is, dan heeft ze er geen problemen mee om erover heen te gaan.

Heb je te maken met een rationele introvert? Zorg dan dat je een rationeel, logisch en sluitend verhaal hebt. Daar is ze gevoeliger voor dan voor emotie, voor wat hoort en avontuur.  

De stabiele introvert

Dit is de rots in de branding. Deze introvert houdt van structuren en duidelijkheid.

Zekerheid en betrouwbaarheid zijn erg belangrijk. Zij voelt zich heerlijk in een functie waarin lijstjes afgevinkt kunnen worden en waar het gaat om nauwkeurigheid.

De stabiele introvert is meer een doener die zich minder bezighoudt met analyseren van gedachten en gevoelens. Het hier en nu, praktisch bezig zijn spreekt veel meer aan. Het gevaar voor deze introvert is dat zij vergeet ook voor zichzelf te zorgen.

Nee zeggen zal ze niet snel doen. Ze zal altijd betrouwbaar en behulpzaam over willen komen. Dit is iets anders dan bij de sensitieve introvert. Voor de sensitieve introvert is het belangrijk om het gevoel te hebben gewaardeerd te worden om wie ze is, voor de stabiele introvert is het belangrijker om gewaardeerd te worden om wat ze doet.

De stabiele introvert wil graag binnen de lijntjes blijven en begrijpt ook niet goed waarom anderen dat niet zouden willen. Hoe het hoort is heel belangrijk.

Bij de stabiele introvert werkt het om een beroep te doen op wat hoort. Op de geschreven en ongeschreven regels. En daar erkenning voor te geven.  

De impulsieve introvert

Impulsief is nou niet direct een woord waar je aan denkt bij introvert. Introverten zijn vaak wat risicomijdend. Deze introvert houdt echter niet zo van plannen maken en vooruit denken. Bezig zijn in het hier en nu, op hun manier, daar voelen ze zich lekker bij. Deadlines en regels zijn meer richtlijnen dan hard.

De impulsieve introvert is een doener. Lang nadenken en analyseren heeft weinig aantrekkingskracht. Vrijheid en avontuur zijn de kernwoorden. Doen op hun manier, gewoon beginnen en zien hoe het loopt.

De impulsieve introvert heeft de behoefte om buiten de lijntjes te kleuren. Om te kijken hoever ze kan gaan.

Dit zijn de einzelgängers, de mensen die rustig hun eigen gang gaan en zich weinig aantrekken van anderen en hoe het hoort. Hun vrijheid is erg belangrijk. Om van deze vrijbuiters iets gedaan te krijgen is lastig. Wanneer zij er voor zichzelf het nut, maar vooral de lol er van inzien zullen ze er flink tegen aangaan. Wat in ieder geval niet werkt is hun vrijheid inperken. Of een beroep doen op hoe het hoort. Daar zijn ze een tikje allergisch voor.

Wat voor introvert ben jij? Ben jij meer een denker dan een doener? Meer gericht op gevoel dan op ratio? Waar herken jij je in?

Uiteraard is elk mens anders en heeft unieke behoeften en wensen. Een deel is bepaald door je persoonlijkheid, aanleg en een deel door je opvoeding en wat je hebt meegemaakt. Een labeltje, hokje is voor mij dan ook alleen maar een kapstok. Een hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in jezelf en de mensen met wie je omgaat.

Introversie is één deel van wie je bent. En hoe introversie naar buiten komt is afhankelijk van veel verschillende factoren. Ik ben ervan overtuigd dat rekening houden met jouw introversie je helpt om meer ontspannen in het leven te staan, meer jezelf te kunnen zijn. Wat werkt voor jou, is echter heel persoonlijk.

PS: Deze indeling is losjes gebaseerd op De MBTI en Keirsey persoonlijkheidstyperingen. Dit is mijn interpretatie en vooral bedoeld om te laten zien dat dé introvert niet bestaat.

© 2014 Judith van Barlingen  

Deel op