Dè reden om niet je gevoel te volgen

Het voelt niet goed. Dit is niet het juiste moment. Hoe vaak gebruik jij dit als reden om iets niet te doen?

Je hebt je iets voorgenomen. Je wilt een opleiding gaan doen. Of voor jezelf beginnen. Alleen stel je het uit. Je neemt geen stappen.

Je verstand zegt dat je je niet moet aanstellen. Dit is toch wat je wilt? Doe het dan gewoon.

Je gevoel zegt dat het niet het juiste moment is. Dat het niet goed voelt. En je doet het niet.

Of dat moment waarop je eigenlijk iets moet doen wat niet zo leuk is. Een vervelende taak. Een lastig gesprek. Iemand vertellen dat je niet verder wilt. Iets wat pijnlijk voelt. Onaangenaam. Je verstand zegt dat dit de juiste beslissing is. Dat dit is wat je moet doen. Alleen je gevoel spartelt tegen.

Je gevoel volgen. Het klinkt zo makkelijk. Maar wat als je gevoel en je verstand wat anders zeggen?

Of wanneer je gevoel volgen niet leidt tot wat je voor ogen had? Wat dan?

Wat als je verstand en je gevoel niet op één lijn zitten?

Het is heel menselijk om dingen te vermijden waar we bang voor zijn.

Pijn, eenzaamheid, niet geaccepteerd worden….. En ergens weet je dat ook wel. Je weet best dat wanneer je af wilt vallen je nu anders moet gaan eten. Dat wanneer je ergens goed in wil worden je nu actie moet ondernemen. En toch doe je het niet.

Het is net een soort aapje in je hoofd. Een aapje dat vooral voor de korte termijn pleziertjes gaat. Dit aapje vermijdt alles wat pijnlijk is, moeilijk of oncomfortabel.

 

panic-screaming-monkey

Het is dit aapje, dat je overhaalt om toch dat stuk chocoladetaart te nemen, terwijl je je echt voorgenomen had om gezond te eten. Dit aapje zorgt er voor dat je dingen uitstelt die niet direct leiden tot voldoening. En dat je dingen vermijdt die op korte termijn tot pijn of frustratie leiden.

Het weten dat het op de langere termijn beter is, daar heeft dit aapje geen boodschap aan.

Dit aapje gaat over het nu. De manier waarop dit aapje jouw duidelijk maakt is door je een gevoel te laten ervaren. Dit voelt niet goed, dit is het niet het juiste moment.

En dat is dè reden om niet altijd je gevoel te volgen.

Deze gevoelens gaan namelijk niet over wat je echt wilt. Dit gaat over excuses en short cuts. Het aapje probeert je te beschermen tegen vervelende situaties. Tegen angst en pijn.

Het aapje realiseert zich alleen niet dat angst en pijn bij het leven horen. Dat elke verandering, dat elke stap buiten je comfortzone, spannend aanvoelt. Dat je soms beslissingen moet nemen omdat die voor jou beter zijn.

Dat angst en pijn vaak te maken hebben met wat anderen van jou verwachten. Of van wat je denkt dat anderen van jou verwachten. Met een gebrek aan zelfwaardering en zelfvertrouwen. Het idee dat je afhankelijk bent van iets of iemand.

Ervaar je het gevoel van ‘niet nu’, ‘dit voelt niet goed’?

Of een ander gevoel wat je tegenhoudt om iets te gaan doen? Iets wat je echt graag wilt? Of waarvan je denkt dat het de juiste beslissing is?

Sta dan stil. Neem de tijd. Luister heel goed.

Waar komt dit gevoel vandaan? Wat zit erachter? Ervaar je angst? Weerstand? Geef het de ruimte.

Voel wat het nu echt is wat je wilt.

Waar ben je bang voor? Waar zit de weerstand? Wil je dit wel echt? Is het de wens van anderen? Of van wat je denkt dat anderen van jou verwachten? Het echt ervaren van je diepste verlangens is niet altijd makkelijk. Een duidelijk gevoel ervaren van wat jij nu echt wilt. De moed vinden om voor jezelf te kiezen en het aapje in je hoofd de mond te snoeren.

Maar als dat lukt, dan kun je echt je gevoel gaan volgen

©2014 Judith van Barlingen  

Deel op