Alleen maar doen wat je leuk vindt? Ja, dat kan!

Tijd-voor-leuke-dingen1

Ik geef niets om voetbal. Echt helemaal, nada niets. Toch sta ik met regelmaat langs de lijn. Trotseer ik regen, kou en soms irritant vroeg afgaande wekkers. Mijn zoon is namelijk wel gek op voetballen en hij vindt het erg fijn als ik kom kijken. Daarom sta ik daar.

Van andere dingen die ik niet leuk vind heb ik al een tijd geleden besloten om ze niet meer te doen.

Dat levert nog wel eens gefronste wenkbrauwen op. Dat kan toch niet?

Als iedereen alleen maar gaat doen wat ze leuk vinden, dan wordt het toch een chaos?

Ik denk daar anders over.

Kijk eens naar jezelf. Als jij doet wat jij leuk vindt, hoe ben je dan? Ja, ja, iedereen is verschillend maar in algemene termen durf ik erop te gokken dat wanneer jij lekker in je vel zit, blij bent en dat ook uitstraalt.

Als ik lekker in mijn vel zit, dan heb ik veel meer zin om mensen met een lach te begroeten. Als iemand iets vraagt zeg ik eerder ja en kleine irritaties lach ik weg.

Wanneer mensen vooral gaan doen wat ze leuk vinden, wordt de wereld een stukje mooier!

Maar soms moeten er toch gewoon dingen gedaan worden die minder leuk zijn? Ja en nee.

Oké, de wc schoonmaken is niet mijn favoriete klus. En dat geldt voor meer huishoudelijke klussen. Als ik dat teveel en te vaak moet doen dan word ik daar best chagrijnig van. Een schoon en een min of meer opgeruimd huis, daar word ik wel blij van. De borstel door de wc halen hoort daar gewoon bij. De klus zelf vind ik niet zo leuk, wat het mij oplevert wel.

Altijd alleen maar die dingen doen die je echt alleen maar leuk vindt, is niet haalbaar.

Wat wel kan is héél kritisch zijn op wat je wel en niet doet. Zodat de dingen die je doet wel bijdragen aan je goed voelen.

De dingen waar je zelf het nut niet van inziet, of waar je echt een hekel aan hebt? Misschien kun je die wel schrappen of uitbesteden.

Hoe je dat doet? Pak je to-do lijstje er eens bij en pik een klus.

Word je blij van het idee om dit te gaan doen? Ja? Maak er dan nu tijd voor. (En heb je daar moeite mee meld je dan hier aan voor de online-cursus rust en ruimte zodat je er tijd voor gaat maken)

Is het antwoord nee? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Moet dit gebeuren? Van wie? Waarom?
  • Moet dit nu gebeuren?
  • Als dit nu moet gebeuren, moet jij dat dan doen?

Hoeveel dingen blijven erover waar drie keer ja staat? Dat zijn de dingen die moeten gebeuren. E

n al die andere dingen? Stel je eens voor wat je allemaal voor leuke dingen kan doen als je deze gewoon niet doet.

Het leven is te kort om dingen te doen die je niet leuk vindt!

©Judith van Barlingen

Deel op