Druk, druk, druk. Waar zijn we mee bezig?

Drukdrukdruk

Druk, druk, druk, het lijkt wel een statussymbool in onze maatschappij. Iets waar niet aan te ontkomen is. Pfff, waar zijn we eigenlijk mee bezig?

Een mens is niet bedoeld om alleen maar druk te zijn.

Om de hele dag van hot naar her te rennen en om ‘quality time’ met je gezin of vrienden in te plannen, omdat daar anders geen tijd voor is.

Laten we gewoon stoppen met elkaar voor de gek te houden.

Het lukt niet om alles tegelijk te blijven doen. Er zijn momenten dat je moet kiezen voor datgene wat nu het belangrijkste is. En als je niet voor jezelf zorgt dan ben jij degene die straks aan het kortste eind trekt.

Ik doe niet meer mee aan het druk, druk, druk.

Ik kies voor mijn eigen tempo. Bewust kiezen voor de dingen die ik niet doe. En nog bewuster voor de dingen die ik wel doe. Een dag heeft maar 24 uur en die tijd is zo voorbij. Die tijd wil ik besteden aan wat voor mij echt belangrijk is.

Ja maar, dat kan toch niet, hoor ik je denken. Maar is dat echt zo? Kan dat echt niet? Oké, misschien ben je niet in de positie om nu meteen minder uren te gaan werken of om bepaalde verplichtingen direct te laten vallen.

Wanneer je je echter continu opgejaagd en druk voelt, dan is het toch echt de hoogste tijd om na te denken over waar dat in zit én wat je wel kunt veranderen.

Je kop in het zand steken en net doen alsof het allemaal goed is leidt er alleen maar toe dat je vastloopt. Welke dingen doe je waar je wel nee tegen kan zeggen? Op je werk, maar ook thuis. Past het werk dat je doet wel echt bij je? Zit je wel op de goede plek?

De stap om te kiezen voor wat jij nodig hebt vereist moed.

Het betekent vertrouwde dingen los laten en vaak ook vechten tegen je eigen overtuigingen en de verwachtingen in onze maatschappij. Ik weet er alles van. Na de geboorte van mijn tweede kind heb ik een tijd niet gewerkt. Ik als slimme meid, die op haar toekomst was voorbereid. Fysiek lukte het niet en mijn toenmalige man zat ook nog veel in het buitenland. Het zat alleen zo in mijn hoofd dat ik als slimme, hoogopgeleide vrouw uiteraard bleef werken dat ik een lange tijd een flinke strijd met mezelf aan het voeren was.

Ik had het gevoel dat ik me moest verdedigen en dat ik mezelf tekort deed. Dit gevecht met mezelf heb ik nog een paar keer herhaald. Mijn keuze voor een carrière in de financiële sector bleek helemaal niet bij mij te passen. Als introvert die van rust en alleen zijn houdt, werd ik doodongelukkig van de rumoerige kantoortuin. En het tempo lag een stuk hoger dan waar ik me fijn bij voel.

Ondertussen heb ik los kunnen laten dat ik ‘carrière’ moet maken. Althans ‘carrière’ in de traditionele zin van het woord. Ik heb ontdekt dat ik me prima kan ontwikkelen en uiten zonder in loondienst te zijn. En dat ik door mezelf de rust te gunnen die ik nodig heb, een veel leuker en gezelliger mens ben. Om te beginnen voor mezelf, maar zeker ook voor mijn kinderen, partner en omgeving.

Loslaten van de overtuiging dat ik carrière moest maken heeft mij een heel stuk rust en vrijheid gebracht.

Die rust en vrijheid is wat ik jou ook gun. Durf jij te kiezen voor meer rust? 

©Judith van Barlingen

Deel op