Help, mijn plannen blijven in mijn hoofd zitten!

Thinking

Naar buiten gaan. Datgene wat zich in je hoofd en hart ontwikkeld heeft, laten zien én gaan doen. Pfff, dat is spannend…

Is dit nu wel wat ik echt wil? Wat kan er allemaal niet fout gaan? En, o help, heb ik wel alle gevolgen in beeld? Ergens voelt het toch nog niet goed. En dus blijven die plannen in je hoofd zitten.

Herken je dat je vaak heel lang zit te kauwen op dit soort beslissingen?

Dat je in hoofd met je ideeën en plannen bezig bent en ondertussen blijft uitstellen om ze ook te gaan realiseren. Om daadwerkelijk iets te gaan DOEN.

Ik kan me hier in ieder geval wel in vinden en ik geloof niet dat ik de enige ben. 

Is dit in je hoofd blijven nu een typisch introvert trekje? Of is het meer een verschil tussen denkers en doeners?

Ik weet het niet zeker. Veel introverten zijn geneigd om langer na te denken, om eerst naar binnen te gaan voordat ze naar buiten gaan. Misschien is het zo dat introverten eerst van binnen alles kloppend moeten hebben om in actie te komen. En is het voor extraverten juist dat ze al doende erachter komen, hoe binnen en buiten met elkaar in lijn komen?

Een feit is in ieder geval dat een extravert zijn energie vooral uit de buitenwereld haalt, uit de interactie met mensen en dingen doen. Te lang nadenken en stilstaan bij voelen kost een extravert energie. Voor een extravert is de ‘makkelijke’ weg dus om te gaan doen.

Een introvert haalt zijn energie vooral uit zijn binnenwereld. Het proces van denken en voelen is juist een energiegever. Een introvert zal gedoseerd de interactie met andere mensen zoeken en ook bewust nadenken over wat hij gaat doen.

Of het nu typisch introvert of niet is, voor de denkers werkt het in ieder geval niet om te snel naar buiten te gaan.

Pas wanneer het plaatje helemaal klopt, zowel voor hoofd als hart, gaan zij pas echt naar buiten. Het idee ook daadwerkelijk neer zetten, realiseren.

Onze maatschappij is echter nogal gericht op doen.

Niet te lang nadenken en gewoon aan de gang gaan. De echte doeners kunnen zich dan ook vreselijk ergeren aan die denkers en begrijpen het niet. Je gaat toch gewoon beginnen en uitproberen? En als het niet werkt dan ga je naar plan B. Simpel toch?

Onbegrip dus.

Doeners vinden dat denkers treuzelen en geen initiatief tonen. Denkers vinden dat doeners veel te impulsief zijn en niet nadenken over de gevolgen. En in beide kanten zit een stuk waarheid.

Te lang blijven hangen in een denkproces leidt niet tot resultaten.

Soms moet je gewoon dingen gaan uitproberen om te ontdekken wat wel en wat niet werkt. Om uit te vinden hoe het plaatje kloppend wordt.

Alleen voor een denker werkt het niet om onvoorbereid in het diepe te springen.

Wat er dan gebeurt? Nou, eigenlijk niets dus. Nou ja, niet niets, maar wat er gebeurt is ongericht, mist daadkracht en overtuiging. Het plaatje moet nog gevormd worden, voor hoofd en hart klopt het nog niet en daardoor wordt er niets gerealiseerd. Dit uit zich in uitstellen, niet helder zijn, gebrek aan daadkracht en gebrek aan focus.

Hoe kan je als denker dan toch al naar buiten gaan? Die plannen nu eindelijk gaan realiseren?

1) Zie het naar buiten gaan als een ontdekkingsreis.

Door die eerste stappen te zetten ga je uitproberen, ontdekken wat wel of niet werkt voor jou. Lukt het niet, gaat het anders dan gedacht dan heb je ontdekt dat dit niet dé manier voor jou is. Werkt het wel, dan heb je de eerste stap genomen!

2) Neem kleine stapjes.

Je hoeft niet in één keer alles te doen. Begin klein, ervaar hoe dat voelt en ga op basis daarvan verder. Voelt een stap te eng, merk je dat je gaat uitstellen of excuses gaat zoeken? Verklein de stap totdat het wel haalbaar voelt.

3) En dan last but not least, bepaal wat voor jou succesvol is.

Vind je het spannend om een bepaalde stap te nemen? Leg de lat dan wat lager. Alleen jij bepaalt wat succesvol is voor jou. En beter een klein succesje waarvan je leert en vertrouwen krijgt, dan een grote mislukking waardoor je aan jezelf gaat twijfelen.

Hoe meer de puzzelstukjes van binnen op hun plaats vallen, hoe meer je voelt dat het klopt, hoe makkelijker het wordt om jouw ideeën ook te gaan realiseren.

©2014 Judith van Barlingen  

Deel op