Tijdmanagement is een illusie (en hoe je wél grip op je tijd krijgt)

Nooit_genoeg_tijd

In een maatschappij waarin tijd een schaars goed is, heb je nooit genoeg tijd. Tijdmanagement technieken, dingen uitbesteden…

Je hebt het allemaal al gedaan. En toch voel je je nog opgejaagd en overbelast.

De reden is eigenlijk heel simpel:

Gebrek aan tijd leidt tot slechte keuzes

Een gebrek aan tijd is net zo funest als een gebrek aan geld. Je zit in een continue stress waar je niet meer uitkomt. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt. Dat jij niet meer de regie hebt. En net als met een gebrek aan geld, zorgt een gebrek aan tijd ervoor dat je ‘slechte’ keuzes gaat maken.

Wat je nodig hebt, is dingen doen waar je energie van krijgt.

Of dat nu afspreken met vrienden, sporten of een boek lezen is. Iets waardoor jij je weer voldaan en ontspannen voelt.

In de waan van de dag verdwijnt dat echter steeds vaker van je to-do lijstje.

Je ploft op de bank neer om een tijdje naar het kastje te staren, omdat je niet meer de fut hebt voor iets anders. Of je werkt nog een paar uur, omdat je in de stress schiet bij het idee dat het nog niet af is.

Je gaat nog meer ‘slechte’ keuzes maken als je je gestresst voelt. Een kant-en-klaar diepvriespizza in plaats van een lekkere voedzame maaltijd. Een glaasje (of 2,3…) om te ontspannen. Je gaat te hard rijden, neemt de auto in plaats van de fiets en ‘bespaart’ tijd door gelijk even te bellen.

En dan heb ik het er nog niet over dat ‘het nog even dat rapport afmaken’ ten koste van de tijd met je gezin gaat. Dat je zo moe bent dat sex alleen nog maar een woord is. En dat vrienden je alleen nog kennen van facebook.

Genieten van wat er is, plezier hebben in wat je doet, ruimte voor spontane activiteiten of gewoon even niets doen, dáár is geen tijd meer voor.

De voortrazende tijd

Onze maatschappij is een maatschappij van druk, druk, druk. We moeten veel en er wordt steeds meer verwacht. Niet alleen wat betreft betaald werk maar ook in allerlei onbetaalde activiteiten.

Toch gaat gebrek aan tijd niet alleen maar over het druk hebben. Het druk hebben is vaak helemaal niet zo erg.

Vroeger hadden mensen het ook druk. In de oogsttijd werd gewerkt van zonsopgang tot zonsondergang. Maar als het regende, regende het. En als het donker werd dan stopte je. In de winter verschoof het werk naar binnen en werd er weer tijd besteed aan familie en uitrusten. Druk hadden mensen het zeker, maar wel met een eb en vloed beweging. Met een accepteren dat de natuur het ritme bepaalde.

In onze snelle 24-uurs maatschappij hebben we die rust niet meer.

Zomer of winter, licht of donker, het maakt bijna niks meer uit. En de verplichte zondagsrust bestaat ook niet meer. Er is geen eb en vloed meer in de tijd. Het is één continue stroom die steeds harder stroomt. Een stroom waardoor je, als je niet oppast, meegesleurd wordt en je alleen nog maar aan het proberen bent om niet kopje onder te gaan.

Het probleem met veel tijdmanagement technieken en tijdbesparende maatregelen is dat deze er vooral op gericht zijn om meer te doen in minder tijd.

Wat niet zo erg zou zijn wanneer je de vrijgekomen tijd zou gebruiken om meer rust en ruimte voor jezelf te creëren. Alleen gebeurt dat zelden. Die tijd wordt direct opgevuld door meer gelijksoortige activiteiten. In plaats van 10 mails in een half uur, kun je nu 20 mails doen :-). Deze technieken helpen je dus alleen om je hoofd boven water te houden.

Grip op je tijd

Wanneer jij je geleefd voelt, wanneer jij het gevoel hebt dat je aan het worstelen blijft om je hoofd boven water te houden, dan is er maar één echte oplossing: Uit die voortrazende stroom stappen.

En dat is niet makkelijk. Wanneer je midden in die worsteling zit ben je alleen nog maar gericht op het boven water houden van je hoofd. Je ziet geen andere dingen meer.

Door de tijdsdruk, je gevoel van overbelast zijn, is het ongelofelijk lastig om te bedenken hoe jij het anders kan gaan doen.

Je bent allang blij als je vandaag, deze week, alles hebt gedaan wat er moest gebeuren. Een gebrek aan tijd leidt ook hier tot slechte keuzes. Dus in plaats van even op adem komen en ontdekken waar jij naar toe wilt, blijf je doorrennen.

Totdat het leven zelf ingrijpt en je een burn-out krijgt, je relatie op de klippen loopt of je je baan verliest. Je wordt dan abrupt uit de stroom gegooid. Daardoor ontstaat er (na een tijdje) de rust om een richting te gaan ontdekken.Om goede keuzes te gaan maken, keuzes die bij jou passen en bij wat jij nodig hebt.

In een maatschappij waarin tijd een schaars goed is, is er nooit genoeg tijd. Om meer rust en ruimte te ervaren zal je dus bewust moeten kiezen waar jij jouw tijd aan besteed.

Nu kun je natuurlijk wachten op die burn-out, op die scheiding of dat ontslag. Maar, hoe zou het zijn om nu al stappen te gaan zetten?

Wanneer je daarvoor kiest, zal je merken dat een paar kleine veranderingen al voor veel meer lucht zorgen. Durf jij te kiezen?

Durf jij te kiezen voor jezelf en wat belangrijk is voor jou?

Dan bied ik je graag een helpende hand. Ik ben geen tovenaar en geloof niet in wonderen. Ik geloof wel dat je door deze keuze te maken weer grip kan krijgen op jouw tijd, op jouw energie en daarmee op jouw leven!

En dan ontstaat er weer ruimte om te genieten, te dromen en je bezig te houden met wat belangrijk is voor jou……..  

© 2014 Judith van Barlingen

Deel op