Hoe stop je het geworstel met werk-privé balans?

20130924 Balans

Minder uren werken, meer geld, meer hulptroepen, time-management, taken verdelen….

Veel vrouwen (en mannen) zijn continu aan het jongleren om alle ballen in de lucht te houden. En doen alles om de werk-privé balans te verbeteren.

En het werkt niet.

Zolang je een groot deel van je tijd en energie moet besteden aan zaken die je niet echt interesseren, je vooral energie kosten of die niet bij je passen zal je jouw balans niet vinden.

Waarom kom je uitgeput van je werk? Komt dat alleen door de lange dagen? Of vind je het werk gewoon niet leuk? Past de cultuur niet bij jou? Zou je liever iets anders willen doen? Of kost juist je privé leven veel energie? Voel je je geleefd door het huishouden, de sportclubjes, de zorg voor kinderen of ouders? En voel je je daar dan ook nog schuldig over?

Minder uren of meer geld gaan dit niet oplossen!

Een goede werk-privé balans zit niet in het aantal uren dat je werkt of hoeveel je verdient. De sleutel ligt in dingen doen die belangrijk voor je zijn, die je interesseren en waar je energie van krijgt. Dán kun je de juiste balans vinden.

Wat die balans is, is heel persoonlijk. Waar de ene vrouw moeiteloos allerlei ballen in de lucht houdt, loopt de ander helemaal vast. Persoonlijke verschillen in wat je belangrijk vindt, maar ook in de hoeveelheid energie die je hebt en je persoonlijkheid spelen daar een belangrijke rol in.

Weet jij wat echt belangrijk is voor jou? Wat jou behoeften zijn? Waar jij energie van krijgt?

Als je moeder bent is de kans groot dat je kinderen heel belangrijk zijn. Maar wat bedoel jij daarmee? Wil je er zijn wanneer ze uit school komen? Wil je ze in de vakanties de wereld laten zien? Of wil je dat ze financieel niets te kort komen? Hoe zie jij jouw rol als moeder?

Hetzelfde geldt voor werk. Voor de een is het een manier om geld te verdienen, een ander wil zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en voor weer een ander is het heel bevredigend om carrière te kunnen maken. Hoe zit dat bij jou?

Er is geen goed of fout. Het gaat er uiteindelijk om dat JIJ jouw balans weet te vinden.

Door je te richten op wat echt belangrijk is voor jou kun je keuzes maken. Werk keuzes. Waar krijg je energie van? Wat vindt je echt leuk om te doen? Wat past bij jou? Privé keuzes. Hoe zie je jezelf als moeder, partner, vriendin, dochter? Wat is in die rollen belangrijk voor jou?

En keuzes voor jezelf.

Want alleen wanneer je goed voor jezelf zorgt, dingen doet waar jij energie van krijgt en je bezig houdt met wat voor jou belangrijk is zal je de balans vinden die bij jou past.

 

Deel op