Ik kies voor introvert!

20131217 De kracht van introvert

Doe nou niet zo moeilijk, jij ziet ook altijd problemen, dat zien we dan wel, het hoeft niet zo uitgebreid….

Dit kreeg ik als introvert vaak te horen van mijn meer extraverte collega’s.

Ik kreeg mijn verhaal niet over de bühne. Ik was oeverloos aan het uitweiden. Of ik sloeg helemaal dicht. In een groep liet ik niet van me horen. Of wist pas achteraf wat ik wilde zeggen. En dat frustreerde enorm.

Jaren heb ik het gevoel gehad dat er iets niet klopte. Ik was er zeker van dat ik veel te bieden had. Waar ging het mis?

Ik begon aan mezelf te twijfelen. Misschien was ik wel te langzaam. Misschien zag ik wel teveel problemen. Misschien begreep ik het wel niet. In de weekenden was ik gesloopt. Ik voelde me opgejaagd en mijn hoofd kon niet meer stoppen met malen. Sporten, met vrienden op stap of wat met de kinderen doen. Ik kon er de energie niet meer voor opbrengen. Tot ik in 2011 zo niet meer verder wilde.

Ik kon niet meer net doen alsof ik een ander was. Ik voelde me niet gezien, niet gehoord en niet erkend. Ik snakte naar rust. En ruimte om mezelf te kunnen zijn.

Alleen had ik geen idee meer hoe ik dat moest doen. Ik voelde me gemangeld. En zo begon een zoektocht. Een zoektocht die begon bij introversie. Want ik wist toen al dat daar een knelpunt zat.

In de stilte en rust krijgen mijn ideeën vorm. Ik vind het heerlijk om iets van alle kanten te bekijken, de nuance te zoeken. Betekenis te geven aan wat er om mij heen gebeurt.

Diepgang te ervaren. Eerst nadenken, doorvoelen en dan pas in actie komen. In mijn ogen hele mooie, waardevolle eigenschappen. Alleen had ik continu het gevoel mij aan te moeten passen. Dat ik sneller moest zijn, meer proactief, energieker.

Gaandeweg realiseerde ik me dat ook mijn beeld van introversie niet echt positief was.

Dat er bij mij een gevoel ingeslopen was dat ik als introvert niet ‘succesvol’ kon zijn. Dat het lastig was om introvert te zijn. En dat mijn grootste frustratie zat in het feit dat juist de eigenschappen waar ik blij mee was, de eigenschappen waren waar ik op vastliep.

Ik ontdekte dat introverten die hun introverte eigenschappen de ruimte gaven de wereld heel veel te bieden hebben. Juist door zich niet aan te passen aan een extravert ideaal!

Een eye-opener. Door juist die eigenschappen waar ik blij mee ben de ruimte te geven, door het leven te leiden dat bij mij past, ben ik krachtiger.

En dat is de reden dat ik kies voor introvert.

Omdat ik ervan overtuigd ben dat wanneer introverten het leven leiden dat bij hen past zij de wereld heel veel te bieden hebben. En pakweg de helft van de bevolking is introvert.

Hoog tijd dat wij onze ideeën laten horen. Onze ideeën over wat leuk is, wat succesvol is, wat ‘normaal’ is.

Op onze eigen rustige manier.

Veel rustige stemmen samen zijn ook een krachtig geluid.

 

Deel op