Introvert?!

Introvert_! website

Het was voor mij een eye-opener om erachter te komen dat ik introvert ben en dat veel van de dingen waar ik tegenaan liep kwamen doordat ik in een omgeving zat waar extraversie meer gewaardeerd werd. Dat mijn behoefte aan rust, om te leren en te ontdekken, om stil te zijn en te genieten van alle mooie dingen in het leven, helemaal niet raar is. Doordat ik me hier nu meer van bewust ben, heb ik ervoor kunnen kiezen om mijn leven zo in te richten dat ik wel aan deze dingen toekom. En dat voelt heel fijn.

In mijn ontdekkingstocht kwam ik erachter dat er veel misverstanden bestaan over introversie. Over wat het nu eigenlijk is en wat het voor jou kan betekenen.

Daarom vind je op deze pagina de antwoorden op veel gestelde vragen zoals: ‘Wat is dat nu eigenlijk, introversie?’ en ‘En hoe kom ik erachter of ik introvert ben?’

Wat is introvert?

Introvert betekent naar binnen gericht.

Het naar binnen gericht zijn betekent niet dat ze alleen maar met zichzelf bezig zijn. Sterker nog, veel introverten zijn juist heel betrokken en idealistisch. Wat het wel wil zeggen is dat ze hun energie voornamelijk halen uit hun eigen gevoels- en denkwereld. Over het algemeen luisteren introverten dan ook meer dan dat ze praten, kijken ze eerst de kat uit de boom en hebben ze tijd nodig om hun gedachten en gevoelens te ordenen.

Introverten hebben wel degelijk behoefte aan contact met andere mensen, alleen geven ze de voorkeur aan een diepgaand gesprek boven een kletspraatje. Ze vinden het vaak fijn om alleen te zijn. Grote groepen en veel drukte leiden vaak tot overprikkeling en kosten dan ook veel energie.

Extraverten zijn meer op de buitenwereld gericht.

Zij halen hun energie voornamelijk uit de interactie met andere mensen en het actief bezig zijn. Extraverten praten vaak meer dan ze luisteren, hebben snel hun mening klaar, doen eerst en gaan dan pas denken. Een extravert bloeit op in een groep. Extraverten kunnen er vaak slecht tegen om alleen te zijn en vervelen zich dan snel.

Waardoor komt dit? Simpel gezegd zijn introverten zijn gevoeliger voor prikkels dan extraverten.

Te veel prikkels leiden tot een gevoel van overbelasting en opgejaagdheid. Dit geldt voor iedereen, een introvert heeft hier alleen eerder last van. Introverten hebben dan ook meer behoefte aan rust om weer op te laden. Extraverten hebben relatief veel prikkels nodig om zich lekker te voelen. Zij krijgen juist energie van onder de mensen zijn en er op uit gaan.

De wat meer ingewikkelde verklaring is dat de hersenen van introverten en extraverten anders reageren op dopamine.

Dopamine is een neuro-transmitter die ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Een tekort dan voel je je neerslachtig en verveeld, een teveel dan raak je overprikkeld. Extraverten hebben relatief veel dopamine nodig om zich lekker te voelen. Introverten reageren daarentegen heel sterk op dopamine en raken dan ook eerder overprikkeld.

Om zich lekker te voelen hebben introverten juist een ander stofje nodig: acetylcholine. Dit stofje wordt juist aangemaakt door denken en voelen. Acetylcholine legt ook een andere, langere, weg af in de hersenen waardoor introverten meer tijd nodig hebben om hun gedachten en gevoelens te ordenen. Deze vorm van je lekker voelen is minder uitbundig dan de dopamine variant, maar meer gericht op je voldaan en tevreden voelen.

Introverten raken overprikkeld door activiteiten die extraverten juist leuk vinden en voelen zich plezierig door activiteiten die extraverten saai vinden.

Introvert en extravert is geen zwart-wit indeling. Een groot deel van de mensen zit er ergens tussenin. Afhankelijk van hoe je in je vel zit, wat je verder gedaan hebt en de situatie heb je een voorkeur voor een van beide kanten. Een extravert die overprikkeld raakt (ook dat kan gebeuren) zal even rust zoeken. En een introvert kan zich prima vermaken op een feestje zolang ze daarna maar even tijd voor zichzelf kan nemen.

Terug naar boven

Is introversie een probleem?

Zoals hierboven staat werken de hersenen van introverten nu eenmaal op een wat andere wijze dan die van extraverten. Zolang daarmee rekening gehouden wordt zullen zowel extraverten als introverten lekker in hun vel zitten. En aangezien een derde tot de helft van de bevolking introvert is zou dat heel normaal moeten zijn.

Het probleem zit erin dat het extraverte gedrag in onze maatschappij meer gewaardeerd lijkt te worden dan introvert gedrag.

Al vanaf de basisschool af wordt ons verteld dat we veel vriendjes moeten hebben, vooral moeten samenwerken en assertief moeten zijn. Rustig in een hoekje zitten, zelf dingen willen uitzoeken en alleen willen zijn worden al snel als zorgelijk beschouwd.

Er zijn dan ook veel introverten die het gevoel hebben dat er ‘iets’ mis is met ze. Ze proberen zich aan te passen aan de verwachtingen van de buitenwereld en lopen daarmee zichzelf voorbij. Burn-out, depressie en het gevoel hebben niet jezelf te kunnen zijn, zijn het gevolg.

Door te ontdekken wat hun introverte behoeften zijn én hoe ze daarmee rekening kunnen houden kunnen deze introverten weer plezier in hun leven krijgen. En daarmee ontstaat ook de ruimte om hun introverte kwaliteiten te gaan benutten.

Terug naar boven

Hoe weet ik nu of ik introvert ben?

Er is één vraag die een hele goede indicatie geeft: Waar haal jij je energie vandaan?

Ben je moe, te druk geweest en heb je het gevoel op te moeten laden? Wat ga jij dan doen? Ga je lekker met een stel vrienden de stad in? Of een andere activiteit met mensen en actie? Of kies je ervoor om thuis te blijven met een boek, goede film of klein gezelschap? In het eerste geval ben je waarschijnlijk meer extravert, in het tweede meer introvert.

Wil je het iets meer onderbouwd hebben dan zijn er diverse testen om te bepalen hoe introvert je bent. Het is bijvoorbeeld een onderdeel in persoonlijkheidstesten zoals de MBTI, Keirsey en Big Five. Maar ook auteurs als Susan Cain en Marti Olsen Laney hebben testen op hun websites staan.

Terug naar boven

Wat is het verschil tussen introvert en hooggevoelig?

Introvert is niet hetzelfde als hooggevoelig.

Iemand die hooggevoelig is, is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. De prikkels komen dus ‘harder’ binnen. In een gelijke situatie is het aantal prikkels dat iemand die hooggevoelig is ervaart dus hoger dan een ‘laag’ gevoelige.

Een introvert heeft een lagere prikkelgrens. Het aantal prikkels dat iemand ervaart is dan snel teveel.

Ook al is de oorzaak anders, in beide gevallen raak je sneller overprikkeld en heb je meestal meer behoefte aan rust om weer op te laden. Introverten kunnen dus baat hebben bij tips & trics voor hooggevoeligen en andersom. Ongeveer 70% van de mensen die hooggevoelig zijn is trouwens ook introvert.

Ik merk dat ik voor mezelf de vraag of ik nu hooggevoelig of introvert of beiden ben niet meer zo interessant vind. Feit is dat ik me beter voel wanneer ik voldoende rust neem en prikkelende activiteiten doseer.

Terug naar boven

Wat is het verschil tussen introvert en verlegen?

Even googlen op introverte en woorden als verlegen, onzeker en sociaal onhandig komen al snel naar voren. Dit is echter absoluut niet hetzelfde.

Iemand die verlegen en onzeker is, durft niet. Een verlegen persoon is bang om haar mond open te doen en om in het middelpunt te staan. Verlegenheid is een sociale angst. Introversie is een andere manier van naar de wereld kijken en daarmee een voorkeur geven aan andere en minder prikkels.

Introverten zijn geneigd om de kat uit de boom te kijken en in grote groepen zich op de achtergrond te houden. Dit gedrag wordt door een extravert nog wel eens als verlegen en onzeker gezien. Extraverten vinden het ook vaak lastig om zich voor te stellen dat iemand liever iets alleen doet dan er op uit te gaan. Dan zal er wel iets mis zijn…

Dit verklaart ook waarom een wat teruggetrokken kind eerder op een assertiviteitscursus gestuurd wordt dan dat het de ruimte krijgt om meer dingen alleen te doen.

Introverte mensen kunnen wel degelijk verlegen en onzeker zijn. Deze mensen zullen geneigd zijn om zich meer terug te trekken dan ze eigenlijk willen.

Terug naar boven

Hebben introverten meer coaching nodig?

Nou, nee, niet meer dan extraverten 🙂

Wel denk ik dat introverten die niet lekker in hun vel zitten een ander soort coaching nodig hebben dan extraverten. Onze maatschappij is behoorlijk ingesteld op extraverte kwaliteiten. Open, assertief, snel denkend en acterend. Het levenstempo ligt hoog. Hierdoor lopen introverten zichzelf nog wel eens voorbij.

Voor introverten is de eerste stap om te ontdekken wat hun specifieke introverte behoeften nu eigenlijk zijn en daar aandacht aan te besteden.

Om te ontdekken hoe ze een versnelling lager kunnen gaan. En van daaruit kunnen ze ontdekken waar hun kracht zit en hoe ze daar het beste gebruik van kunnen maken. Want ik ben ervan overtuigd dat wanneer je je leven inricht op een manier die bij jou past je veel meer bereikt.

Terug naar boven

Ik ben niet introvert maar herken wel veel….

Misschien ben je introverter dan je zelf denkt, maar het zou ook kunnen dat je hooggevoelig of ‘gewoon’ overbelast bent. Ook dan kun je veel behoefte hebben aan meer rust en ruimte. En ergens maakt dat niet uit, voel je je aangesproken, lees dan rustig verder.

Terug naar boven

Ik wil graag meer lezen over introversie, heb jij tips?

Natuurlijk. Om te beginnen kun je deze artikelen eens lezen:

En hier vind je nog meer artikelen die interessant kunnen zijn.

Verder kan ik je deze boeken aanraden:

Nederlands:

  • Stil -Susan Cain
  • Introvert door het leven – Marti Olsen Laney

Engels:

  • Introvert Power – Laurie Helgoe
  • The introvert’s way – Sophia Dembling

De Tedtalk van Susan Cain over introversie is ook een aanrader en die vindt je hier

Terug naar boven

 

©Judith van Barlingen

Deel op