Klinkt het hutje op de hei als een hemel op aarde?

stress is poison

Zuchtend hoor ik weer de zoveelste adviezen aan over goed voor jezelf zorgen.

Meer bewegen, op tijd naar bed, gezond eten en ga er vooral eens lekker op uit. In mijn hoofd weet ik best wel dat er in veel adviezen stukjes zitten die werken, maar er mist iets. Als ik ‘s avonds ga sporten laad ik helemaal niet op. Sterker de extra verplichting kost mij alleen maar energie. En erop uit gaan?

Ik wil eigenlijk alleen nog maar rust. Geen mensen om me heen.

Ben ik dan toch overspannen? Kan ik mijn werk niet aan? Vragen die vroeger echt wel bij mij opkwamen. ‘Anderen’ hadden hier geen last van, dus het moest wel aan mij liggen.

Nu weet ik dát het aan mij lag.

Niet omdat ik mijn werk niet aankon of omdat ik het niet leuk vond. Maar omdat ik continu mijn behoeften negeerde.

Ik ben namelijk introvert. En dat betekent dat ik behoefte heb aan tijd alleen, aan rust en ruimte om me heen.

Continu verplichtingen, van het één naar het ander rennen zonder rustpauze, ik was gewoon roofbouw aan het plegen.

Er bestaat nog steeds veel onbegrip over wat introvert nu eigenlijk is.

Introversie heeft niet te maken met stil en gesloten zijn of onzeker zijn. De meeste introverten houden er inderdaad niet zo van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. En na een tijdje onder de mensen geweest te zijn hebben ze er behoefte aan om zich terug te trekken. Veel introverten houden echter wel van diepgaande 1-op-1 gesprekken en zijn in het juiste gezelschap bepaald niet stil of teruggetrokken.

Introvert of extravert zijn heeft te maken met waar je energie van krijgt en wat energie kost.

Introverten halen hun energie uit hun innerlijke wereld van gedachten, gevoelens en ideeën. Een typische extravert haalt haar energie veel meer uit de buitenwereld van activiteiten, mensen en dingen.

Jouw energie kun je vergelijken met de batterij van je tablet of laptop.

Wanneer je hele zware programma’s draait zal de batterij sneller leeg lopen. Wanneer je niet genoeg tijd neemt om op te laden is de batterij niet vol en dus ook snel weer leeg. En gebruik je het verkeerde kabeltje, dan duurt het opladen veel langer.

Activiteiten die veel energie kosten, trekken jouw batterij snel leeg. Niet genoeg tijd nemen om op te laden zorgt ervoor dat je weinig reserves hebt. En niet op de juiste manier opladen is niet effectief.

De hele dag in een kantoortuin met veel prikkels, thuis de zorg voor kinderen én niet de tijd nemen voor dingen waar ik juist weer energie van kreeg hadden ervoor gezorgd dat mijn batterij helemaal leeg was. Voor iedereen is het van belang om een juiste balans te vinden tussen activiteiten die energie kosten en activiteiten die je weer helpen opladen. Voor introverten ziet dat er alleen anders uit dan voor extraverten.

Wanneer je geen idee hebt dat jouw gebrek aan energie met introversie te maken heeft, blijf je alleen maar proberen vuur met olie te bestrijden.

Misschien heb jij het wel nodig om een weekend het huis niet uit te komen en rustig wat aan te rommelen. Of om naar yoga te gaan of alleen te gaan hardlopen in plaats van die drukke sportschool. En het op vrijdagmiddag met veel collega’s borrelen is allicht een energieslurper in plaats van de kick-off van een actief weekend.

Je hoeft echt geen kluizenaar te worden en elke dag te gaan mediteren ofzo. Je hoeft ook zeker niet ‘niets’ te gaan doen. Het gaat om die dingen doen waar jij weer energie van krijgt.

Wanneer je op een manier met jezelf blijft omgaan die niet bij jou past dan loop je leeg. Wanneer je denkt dat je even alleen terug trekken ‘gezeik’ is en dat je gewoon moet doorgaan ga je hard op een burn-out af. Je bewust zijn van wat jou energie geeft en daar je leven op inrichten is een basisvoorwaarde om lekker in je vel te zitten.

Sterker nog, het gaat niet alleen om lekkerder in je vel zitten (alhoewel ik dat ook al een goed streven vind). Het gaat ook om succesvoller zijn, om je dromen waarmaken en wat voor anderen kunnen betekenen. Dat kun je namelijk veel beter wanneer jij je lekker voelt!

Voel je je vaak leeg of overbelast? Klinkt het hutje op de hei als een hemel op aarde? Komen al die goedbedoelde adviezen je de neus uit?

Dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken of je niet heel hard je eigen behoeften aan het negeren bent.

©2014 Judith van Barlingen  

Deel op