Je comfortzone? Niets mis mee!

In-je-comfortzone-niet-mis-mee

Met kloppend hart stond ik daar op de slagplaat. Waarom had ik me in hemelsnaam ook al weer laten overhalen om mee te doen. Ik haat honkbal en vind het echt vreselijk om te doen. Toch wilde ik geen nee zeggen tegen mijn collega’s. Joh, doe nou mee, kom op….

En zo kwam het dat ik die dag daar stond. Absoluut niet op mijn gemak en met pijn in mijn buik.

Hieraan moest ik denken toen ik weer zo’n uitspraak las over ‘uit je comfortzone’ komen. Daar, buiten die comfortzone, daar gaat het allemaal gebeuren.

‘Outside your comfortzone is where the magic happens’. Nou op dat moment was ik uit mijn comfortzone hoor. En het enige wat er gebeurde was dat ik me vreselijk voelde. Ik voelde me onzeker, naar en had het gevoel mijn team te laten vallen. Niks magie.

Ik word er een tikje kriegelig van. Wat is er mis met in je comfortzone zijn?

Wikipedia geeft deze definitie: “The comfort zone is a state within which a person feels at ease, familiar, and in control, and experiences low anxiety”

Heerlijk, een plek waar je je lekker voelt, het gevoel hebt de touwtjes in handen te hebben en weinig stress ervaart.

Weet je, eigenlijk klinkt dit wel als introvert geluk.

Die uitspraken die gaan over uit je comfortzone komen, daarin wordt voorgesteld dat je comfortzone een slechte plek is. Dat dat een plek is waar je niet echt leeft, waar je hooguit aan het overleven bent. En waar je vooral niet moet zijn.

Het rare is dat ik nu meer groei dan ooit. Juist nu ik meer rust heb en lekker in mijn vel zit. De ideeën bruisen en ik voel dat ik voluit leef. Groeien? Ja elke dag weer! Vanuit het vertrouwen dat ik het kan en dat het is wat ik wil. Omdat het is waar ik blij van word.

Dus waarom zou ik daar nu bewust uit stappen? Waarom zou ik dingen gaan doen waar ik een steen van in mijn maag krijg en waar ik ‘s nachts wakker van lig? Omdat ik niet zou kunnen groeien als ik dat niet doe? Omdat ik dan stil zou blijven staan?

‘Your comfortzone is a beautiful place, but nothing ever grows there’. Ik geloof daar niet in.

Kijk maar naar kinderen. Welke kinderen leren het meest, ontwikkelen zich het snelst? De kinderen die op hun plek zitten, die zich lekker voelen. Niet de kinderen die ‘s morgens met buikpijn wakker worden.

Ik geloof wel in de randen van je comfortzone opzoeken. Stapje voor stapje nieuwe dingen ontdekken en ervaren. In een tempo dat bij jou past. Een tikje spanning, een kriebel in je buik, maar niets waar je ‘s nachts met kloppend hart van wakker ligt.

Een te grote stap roept angst en stress op. En als je een beetje bent zoals ik, dan verlamt dat alleen maar. Door kleine stapjes te nemen, door in jouw tempo uit te proberen wat voor jou werkt is het veel overzichtelijker.

Kleine stapjes die je neemt brengen je veel verder dan een grote stap die te spannend is.

De mensen die zo hard roepen dat buiten je comfortzone de magie begint, zijn vaak ook de mensen die een kick krijgen van spanning en uitdaging. Voor hen is een plek waar je je gewoon lekker voelt inderdaad misschien wel een plek waar ze niet echt leven. Alleen, dan is dat ook niet hun comfortzone…

Hun comfortzone is dan een plek waar ze veel en vaak uitgedaagd worden. Daar voelen zij zich lekker. Voor mij is mijn comfortzone de plek waar ik me goed voel. De plek waar ik, juist door het vertrouwen dat ik heb, kan groeien. Waar ik in mijn tempo kan ontdekken wat er nog meer is en zo mijn comfortzone langzaam maar zeker vergroot.

Dus wanneer iemand weer tegen jou roept dat je uit je comfortzone moet komen en het klamme zweet breekt je uit, bedenk dan dat er niets mis is met je comfortzone.

Your comfortzone, the place to be!

©Judith van Barlingen

Deel op