Moe na je vakantie? De reden is simpel! (de oplossing ook)

Tijd-om-op-te-laden

Pfff, is dat een tegenvaller. Is de vakantie net voorbij en eigenlijk heb je het wel weer gehad. Je had gehoopt na een week of twee vrij te zijn geweest er weer lekker tegen aan te kunnen. Niet dus.

Herkenbaar?

Dan heb ik een gewetensvraagje voor je: Hoeveel tijd in je vakantie heb je besteed aan opladen en dingen doen waar je energie van hebt gekregen?

Nee, echt even eerlijk.

Heb je veel dingen met de kinderen gedaan? Kreeg je daar ook energie van of was je (stiekem) best blij dat school weer begon? (En nee, je bent geen slechte ouder wanneer je antwoord daarop ja is)

Heb je misschien toch gewerkt? Die ene opdracht die nog af moest? Of nu eindelijk de tijd genomen om je administratie op orde te brengen?

Was het een mooie gelegenheid om nu eindelijk die zolder/schuur/kledingkast uit te mesten? Of om die familie te bezoeken die je al zo lang niet had gezien?

Allemaal helemaal niets mis mee. Het was vast heel leuk. Of anders in ieder geval nuttig.

De grote vraag is, is het ook datgene wat jij nodig had?

Heb jij er weer energie van gekregen? Ben je weer helemaal opgeladen? Of had je aan het eind van de vakantie het gevoel dat je nog wel een paar vrije dagen kon gebruiken?

Dan ben je in de valkuil getrapt om niet echt tijd te maken voor wat JIJ nodig had. Misschien een paar dagen rust en stilte. Creatief bezig zijn. Even niets hoeven. Sporten.

Als jij na een paar vrije dagen niet uitgerust en opgeladen bent, dan heb je niet de dingen gedaan waar jij energie van krijgt.

Ondanks je vrije dagen ben je niet uit de tredmolen van moeten gekomen.

Ik weet er alles van. Ik ben zelf moeder van (ondertussen) twee pubers. Natuurlijk wilde ook ik in de schoolvakanties juist dingen met hen doen. Tijdens een normale werkweek had ik daar geen tijd voor. En ja, het was ook leuk om met hen op stap te gaan en samen dingen te ondernemen.

Alleen als echte introvert kostte mij dat ook energie. Aan het eind van zo’n vakantie had ik dan ook het gevoel aan vakantie toe te zijn.

De verhalen van moeders die elk weekend, elke woensdagmiddag en natuurlijk een groot deel van de vakantie met hun kinderen bezig waren, ik voelde me af en toe zo tekort schieten. Ik wilde wel, alleen ik kon de energie niet opbrengen.

Die twee dagen dat ze om het weekend bij hun vader waren, die dagen dat ik even mijn eigen gang kon gaan, geen rekening hoefde te houden met wie dan ook. Dáár knapte ik pas echt van op. Van deze ervaring heb ik veel geleerd.

Vooral dat het echt belangrijk is dat jij datgene doet waar jij ook weer energie van krijgt. En om die tijd ook te plannen en te bewaken. Niet alleen (korte) momenten in de week, maar ook vakantiedagen.

En dan bedoel ik niet alleen wanneer er niet gewerkt wordt. De verleiding is dan toch heel groot om nog even de boodschappen te doen, nog even iets af te maken of whatever er nog gedaan moet worden.

Ik bedoel heel specifiek plannen van de tijd die jij nodig hebt om dingen te doen waar jij energie van krijgt.

Maak een afspraak voor die schildercursus, block tijd om te mediteren of te wandelen, om te gaan stappen met vriendinnen. Ga een paar dagen alleen op stap als dat is wat jij nodig hebt.

Als jij die tijd niet neemt, zullen anderen jouw tijd volplannen.

Oh, en geen tijd is geen excuus. Ook met een uur per dag extra of een dag in de week erbij heb je nog niet genoeg tijd om alles te doen wat je wilt of moet doen. Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch.

Jezelf geen tijd gunnen om weer op te laden leidt maar tot één ding: burn-out.

En daar help je niemand mee.

©Judith van Barlingen

Deel op