Morgen. Morgen, dan ga ik het echt doen.

Slow-down-Listen

Je bent het echt van plan. Je gaat het echt doen. Je hebt ideeën, een plan. Je weet wat je wil. Enthousiast begin je. En dan…… niets.

Je inspiratie is weg. Je weet niet hoe je moet beginnen. Je laat je afleiden. ’s Avonds is de badkamer brandschoon, heb je je mailbox opgeruimd en onder het mom van onderzoek heb je uren doorgebracht in cyberspace.

En ondertussen baal je. Gewoon doen. Is dat nou zo moeilijk?

Waarom lukt het niet? De twijfel slaat toe. Is dit wel wat je echt wil? Kan je het wel? Zoveel in je hoofd dat eruit wil. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Een stemmetje dat steeds luider klinkt: misschien moet je je plannen toch maar laten varen……

Dit was wat mij afgelopen week overkwam. Ik was het echt van plan. Elke twee weken een e-zine. Elke week een blog. Elke ochtend begon ik enthousiast. En aan het eind van de dag dacht ik: Morgen. Morgen dan doe ik het echt. In mijn hoofd bleef het malen. Waarom deed ik het nou niet gewoon?

En tijdens dit malen schoot me een artikel te binnen dat ik een tijdje geleden gelezen heb. Een artikel dat ging over waarom Just-do-it niet altijd werkt. Met name voor introverten. Een eye-opener.

Introverten hebben vaak een voorkeur voor de wereld van de ideeën boven de wereld van doen.

Dat is niet goed of fout. Problemen ontstaan wanneer de druk om ideeën in acties om te zetten te groot wordt. De behoefte om te zijn met ideeën krijgt dan te weinig aandacht. Iets wat in onze actie georiënteerde maatschappij makkelijk kan gebeuren. Dan heb je al die ideeën. Die inspiratie. En allerlei plannen die allemaal belangrijk lijken.

Je voelt steeds meer de druk om nu echt iets te gaan doen.

Om je ideeën in acties om te gaan zetten. Concreet te maken, te delen met anderen.

En dan stopt de flow. Dag creativiteit, dag inspiratie.

Het probleem?

Je gaat tot actie over omdat je denkt dat dat moet. Niet omdat je er al klaar voor bent. Een introvert heeft er behoefte aan om zijn/haar ideeën de ruimte te geven.

Om ze te laten buitelen. Te laten rijpen. Totdat ze vanzelf tot rust komen en de essentie moeiteloos naar voren komt. Dan is een introvert klaar voor actie. In actie komen voordat dit proces klaar is leidt tot blokkeren, overweldigd voelen en een complete stop op de inspiratie.

Drie simpele stappen kunnen je weer op gang helpen.

1) Neem gas terug. Begin met die eerste noodzakelijke, kleine stap voordat je aan de volgende begint. Geef jezelf de tijd om uit te vinden wat je belangrijkste ideeën zijn. Waar jouw prioriteiten liggen.

2) Luister aandachtig. Luister naar jezelf. Naar wat je diep van binnen al weet. Zoek de stilte op, ga wandelen, schrijf wat er in je opkomt. En kijk wat er bovenkomt. Neem de tijd. Dagen, niet minuten.

3) Vertrouw op het proces. Het is soms makkelijker om in de ideeën wereld te blijven dan om in actie te komen. De realiteit is onvoorspelbaar en onzeker. Als je echter gas terug neemt en aandachtig luistert maak je ruimte om het proces zich te laten ontvouwen zoals het bedoeld is.

En met elke stap die je op deze manier zet groeit het vertrouwen. Het vertrouwen dat de actie volgt wanneer jij er klaar voor bent.

Meer lezen hierover? Hier vind je het hele (Engelstalige) artikel.

 

Deel op