De reden dat je vastloopt in leren en stopt met doen

Hoe-hou-je-plezier-in-leren-bron-Pixabay

Sinds ik kon lezen, heb ik gelezen. Alles wat los en vast zit.

Totdat ik op het VWO boeken moest gaan lezen voor mijn lijst.

Het lezen vond ik niet erg, ook al zou ik liever mijn eigen boeken hebben gekozen. Alleen die afschuwelijke boekverslagen. Moest ik na gaan denken over wat een schrijver met een bepaalde zin bedoelde, wat de diepere betekenis was van het verhaal. Vreselijk. Ik stopte dan ook met lezen.

Mijn plezier in lezen verdween (gelukkig tijdelijk) doordat ik er een betekenis aan moest gaan geven.

Hieraan moest ik denken bij de #kommaarop uitdaging van december: Hoe zorg je er nu voor dat je (theoretisch) leert zonder dat je je basis in doen kwijtraakt? Dus dat je in beweging blijft en de theorie toepast? Het is iets wat veel mensen en juist ook ondernemers raakt.

Introverten, die de neiging hebben om eerst de theorie helemaal door te spitten, hebben hier helemaal vaak last van. 

Terugdenkend aan de ervaring van de boekenlijst realiseerde ik me dat ons hele schoolsysteem zo is ingericht op resultaat. Al op de basisschool gaat het niet meer om het proces van het leren en ontdekken.

En wanneer alles wat we doen tot resultaat moet leiden dan verlies je het plezier in gewoon gaan doen.

Tekenen omdat het gewoon leuk is? Spelen met taal of cijfers? Alleen als het op de ‘juiste’ manier gebeurt. Leren is daarmee iets geworden waarop je beoordeeld wordt, wat iets zegt over wat jij waard bent. En waar je dus in kan falen.

Zonder kennis zijn we alleen niet in staat om de wereld om ons heen te begrijpen.

Hoe kun je dan toch deze kennis verwerven én plezier blijven houden in het doen? Zodat je ook in beweging blijft?

Wat bij mij opkomt is die innerlijke drive, de intrinsieke bevrediging van leren. Dat O, ja!- gevoel wanneer je in één keer iets doorhebt.

Ik zag het afgelopen week gebeuren bij mijn zoon. Hij was aan het zuchten en steunen over zijn wiskunde huiswerk. Alle sommen moesten verplicht in 6 stappen uitgewerkt worden. En daar zat hij zich meer aan te ergeren dan dat hij bezig was met begrijpen wat hij moest doen. Tot na wat heen en weer praten, in één keer het kwartje viel. En hij begréép wat hij eigenlijk aan het uitrekenen was. Toen werd het weer leuk om de sommen te maken.

Waren die stappen echt nodig voor hem om tot dat inzicht te komen en weer te gaan doen? Ik weet het niet. Voor mij werkt het beter om eerst te weten waar we naar toe gaan en dan te onderzoeken hoe we daar moeten komen. Wanneer ik weet waarom iets handig is voor mij om te leren ben ik een stuk gemotiveerder.

Werkt het zo ook met ondernemen? Met het verwerven van meesterschap? En misschien ook wel met persoonlijke en spirituele ontwikkeling?

Gaat het niet eerst om het zien van het grote plaatje? Van ontdekken waar je naar toe wil en dan gaan onderzoeken hoe jouw weg daarnaar toe eruit ziet?

Misschien hoort het vastlopen in theorie, in kennis wel bij het op een hoger niveau komen.

Bereik je meesterschap nu juist wanneer je je uit die val kan los worstelen en weer gaat doen. Heb je die worsteling nodig om van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam te gaan. Om te leren en te groeien moet je soms dingen doen die niet vertrouwd zijn, uit je comfortzone komen. Groeien gaat niet zonder slag of stoot.

Het verlangen om te groeien, om beter te worden, moet branden.

En dan nog loop je af en toe vast. Is het soms worstelen om te doorgronden, om iets onder de knie te krijgen. En daar schort het volgens mij nog wel eens aan.

Wat anderen bedacht hebben dat nuttige kennis is, sluit vaak helemaal niet aan bij het doel, het verlangen wat in ons zit.

Zoals het analyseren van boeken niet aansluit bij het verlangen van een zestienjarige die gewoon wil lezen. En dan gaat theorie verlammen in plaats van helpen te groeien.

Wanneer voor jou duidelijk is dat wat je leert bijdraagt aan jouw doel, dan zul je, ook al is het soms lastig, toch weer in beweging komen en gewoon gaan doen.

© Judith van Barlingen

Deel op