Prioriteit voor jou! – rust en ruimte in je dagelijkse leven

time for you concept clock closeup on white background with red and black words

Houd jij je bezig met wat echt belangrijk is voor jou? Sta je ’s morgens met plezier op en ga je voldaan naar bed? Leef je jouw levenstempo?

Het lijkt zo simpel. Je bedenkt wat belangrijk is voor jou en richt daar je aandacht op. Iedereen gelukkig.

Waarom doe je dat dan niet?

De praktijk blijkt lastig te zijn. Misschien weet je niet goed wat echt belangrijk is voor jou. Of je weet het wel, maar je wordt geleefd door de waan van de dag. Je voelt je vast zitten in allerlei verplichtingen. Het lukt niet om prioriteiten te stellen. Om nu echt te gaan doen wat er voor jou toe doet.

En alle goede voornemens, alle plannen, blijven niets anders dan voornemens en plannen.

Wat kun je nu doen om de volgende keer je voornemens en plannen ook te gaan realiseren? Om hier wel prioriteit aan te geven?

Wat houdt jou tegen om dit nu echt te gaan doen?

Ik begon al allerlei methodes te zoeken die kunnen helpen bij het stellen van prioriteiten. En dat klopte niet. Daar ligt niet het probleem.

Het probleem ligt bij jou.

Ik heb toch allerlei verplichtingen en afspraken? Ik kan toch anderen niet zomaar laten vallen? Wat zouden ze wel niet kunnen denken?

Herkenbaar?

Jouw tijd en energie besteden aan dat wat voor jou belangrijk is, vraagt dat jij je leven anders inricht.

Dat je keuzes maakt waar anderen misschien niet zo blij mee zijn. Dat je sommige verplichtingen af gaat stoten. En dat is lastig.

En het belangrijkste obstakel hierbij ben jijzelf en wat jij van jezelf verwacht.

De verwachting dat je eerst voor anderen moet zorgen. Dat je eerst aan je verplichtingen moet voldoen. Dat je een bepaalde levensstandaard moet hebben. De perfecte partner, ouder, werknemer moet zijn.

Dat je mislukt bent wanneer je hier niet aan kan voldoen.

Dat het aan jou ligt als je hier niet aan kan voldoen. Dat je waardeloos bent als je hier niet aan kan voldoen.

En dat is het probleem.

Je kinderen, je partner, de mensen om wie jij geeft gun je dat ze gelukkig worden. Dat ze doen wat ze leuk vinden, waar ze blij van worden. Dat ze met plezier opstaan en voldaan naar bed gaan.

Stel je eens voor dat je dat jezelf zou gunnen. Wat zou dan allemaal mogelijk zijn?

Deze blog is het derde deel uit een serie over ‘Rust en ruimte in je dagelijkse leven’. Hier vind je deel 1, deel 2 en deel 4

 

Deel op