Wat is succes voor jou?

succes of schone schijn

Daar ging ik. In mijn mantelpakje, met mijn laptop en mooie auto. Uiterlijk heel succesvol. En allemaal schone schijn.

Ik had het gevoel dat ik niet mezelf kon zijn. Dat ik dan niet voldeed aan de verwachtingen. Continu liep ik op mijn tenen. Financieel had ik alles op orde, maar genieten, tijd en aandacht voor mijn kinderen, voor mijn vriend? Daar kwam ik niet aan toe.

 

Dit voelde niet als succes. Dit was overleven.

 

Het roer moest om en ik besloot om voor mezelf te beginnen.

Voordat ik het wist belandde ik in het land van de marketing guru’s. De mensen die vertellen dat je schaarste moet creëren, ook al is die er niet. Die je vertellen dat je minstens een ton per jaar moet gaan verdienen, wat prima is, maar géén verplichting.

Weer mensen die me vertelde me anders voor te doen dan ik ben…..

Als dit nodig was om succesvol te zijn, dan maar liever niet.

Succes is zoveel meer dan alleen geld en status. Succes is voor mij ook dat ik met mijn laptop op de bank kan zitten naast een ziek kind. Dat ik me bezig kan houden met de dingen waar ik blij van word. Dat ik eigen keuzes kan maken en vooral dat ik mezelf kan zijn.

 

Het kwartje viel dat succesvol zijn alleen kan op je eigen manier.

 

En daarmee ontdekte ik mijn belangrijkste succesfactor : stilstaan.

Stilstaan is voor mij de tijd nemen om te reflecteren. Wat gaat goed? Wat kan beter? De tijd nemen om te voelen. Wordt mijn hart hier nog blij van? Ben ík nog op de goede weg?

Door even stil te staan kom ik weer in contact met wie ik ben. En van daaruit kan ik weer in beweging komen. Op weg naar mijn succes.

 

Succesvol zijn is niet iets wat je kan imiteren.

 

Ja, je kan kijken naar rolmodellen. Naar mensen die leven en werken op een manier waar jouw hart warm van wordt. Wat doen zij? En misschien nog wel belangrijker, wat doen zij niet? En dan kan je uitproberen of dat voor jou ook werkt.

Je kan op zoek naar een coach, een buddy of een mentor. Mensen die je helpen om jóúw manier te vinden. Die jouw tempo respecteren, je helpen om jouw angsten onder ogen te zien en jou steunen. En daarvoor hoeven ze echt niet met je mee te praten en alles wat je doet geweldig te vinden.

 

Om succesvol te zijn moet je af gaan op je eigen gevoel.

 

Je niet laten meeslepen door verhalen en ideeën van anderen. Sta stil, voel wat iets met je doet. Blokkeer je, krijg je het benauwd? Dan ben je bezig bent op een manier die niet bij jou past. Dat zegt niets over jou als ondernemer of persoon. Dat zegt alleen dat dat dus niet jouw manier is.

Echt succes kun je alleen bereiken door los te laten wat anderen verwachten en vinden. En het leven te gaan leiden dat bij jou past.

@Judith van Barlingen

Deel op