Waarom extraverten niét gelukkiger zijn dan introverten

Happy Blossom 3

Extraverten zouden gelukkiger zijn dan introverten.

Sterker nog, wanneer je je als introvert extraverter gaat gedragen zou je ook gelukkiger worden. Met enige regelmaat duikt dit weer op in de diverse media. En ik ben het hier, uiteraard, niet mee eens.

De eerste vraag die bij mij opkomt is wat geluk eigenlijk is? Wanneer is iemand gelukkig? En is dat voor iedereen hetzelfde?

Geluk kan dat juichende gevoel zijn.

Die overwinning, dat feest, die geweldige avond. De ultieme euforie als iets gelukt is, als iets helemaal klopt. Dit zijn de pieken. De kersen op de taart.

Dit is een extraverte vorm van geluk. 

Dit extraverte geluksgevoel is een gevolg van een toevloed aan dopamine. Extraverten hebben hier veel van nodig om zich lekker te voelen. Om de dopamine aanmaak te stimuleren is adrenaline nodig. Extraverten zoeken dan ook activiteiten op die zorgen voor de aanmaak van adrenaline en dopamine. Een extravert die niet voldoende geprikkeld wordt zal het leven snel als saai beschouwen. En in extreme gevallen depressief worden.

Introverten zijn echter veel gevoeliger voor dopamine en hebben hier snel te veel van. Bij een toevloed van dopamine voelen ze zich eerder gestresst en overprikkeld in plaats van gelukkig. Zij zullen deze activiteiten dus veel meer doseren en soms zelfs vermijden.

Introvert geluk zit veel meer in voldoening en tevredenheid.

De hersenen van introverten hebben meer behoefte aan een ander stofje, acetylcholine. Toevloed van dit stofje wordt juist gestimuleerd vanuit de innerlijke processen. Dus de eigen gedachten en gevoelens of die van anderen door boeken, films en diepgaande één-op-één gesprekken. En dit stofje zorgt er juist voor dat je je rustig en ontspannen, tevreden voelt.

Introvert geluk zit dus in andere dingen dan extravert geluk.

Waarom komt dan toch uit die onderzoeken dat extraverten gelukkiger zijn? En hoe komen ze erbij dat wanneer een introvert zich anders voordoet dan hij is, dat deze toch gelukkiger zou worden?

Vaak wordt er in onderzoeken uitgegaan van een extraverte vorm van geluk.

Op vragen als hoe enthousiast ben jij, voel je je weleens extatisch, ga je graag naar feestjes en heb je veel vrienden zal een introvert minder vaak ja zeggen. Alleen willen zijn en weinig vrienden hebben wordt dan gezien gezien als gesloten, afstandelijk of zelfs als een uiting van depressie. Een extravert is dan immers niet gelukkig.

Wanneer uitgegaan wordt van een extraverte vorm van geluk is het niet raar dat introverten aangeven minder gelukkig te zijn.

Ook op de algemene vraag: hoe gelukkig ben je nu? is de kans groot dat extraverten hoger scoren. Introverten zullen namelijk geneigd zijn om genuanceerd antwoord te geven en dus zelden de hoogste scores te gebruiken.

Wat daarbij ook nog een rol speelt is dat een groep introverten misschien wel minder gelukkig is. Introverten krijgen in onze extravert georiënteerde maatschappij niet zelden een labeltje opgeplakt. Ze krijgen onder meer te horen dat ze assertiever en socialer moeten zijn. En dat doet iets met je zelfbeeld. Dan krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. En als er één ding is dat funest is voor je gelukkig voelen dan is het dat.

Ook valt er nog wel wat te zeggen over de gebruikte definitie van introversie.

Vaak wordt hierbij uitgegaan van testen waarbij introversie als de negatieve tegenhanger van extraversie wordt gezien. Is een extravert sociaal, hartelijk en vrolijk dan is een introvert niet sociaal, afstandelijk en gesloten.

Introversie wordt dan als iets negatiefs gezien. Het is dan niet verbazingwekkend dat extraversie positiever gewaardeerd wordt.

Dit komt nog een keer extra naar voren bij onderzoeken waarin mensen gevraagd wordt zich introvert of extravert te gedragen en daar een gelukscijfer bij te geven. Extravert wordt dan bijvoorbeeld omschreven als spraakzaam, assertief, actief en avontuurlijk.

Introvert als traag, lethargisch, passief en gesloten. Als ik me voorstel dat ik traag, lethargisch en passief ben word ik spontaan ongelukkig. Wanneer ik me echter voorstel dat ik rustig, bedachtzaam en onafhankelijk ben, termen waarmee introvert ook omschreven kan worden, dan voel ik me een stuk fijner.

Kortom, introverten kunnen net zo goed gelukkig zijn als extraverten. Het gaat er vooral om dat jij datgene doet wat bij jou past.

Ik ben een introvert die geniet van diepgaande gesprekken met mensen, absurde humor en hele avonden dansen. Een introvert die ook kan bruisen van de energie wanneer ik alleen achter de computer mijn ideeën uitwerk, die geniet van de stilte in huis en liever in een boek duikt dan op een feest rondloopt waar ik niemand ken.

Voor mij is geluk voldoening, rust in mijn hoofd en verbinding. En genieten van de kleine dingen.

Hoe jouw geluk eruitziet is afhankelijk van jouw behoeften. Waar voel jij je lekker bij? Wat geeft jou een goed gevoel? En ben je in staat om jouw leven zo vorm te geven dat je daar ook de ruimte voor hebt?

Je anders voor moeten doen dan je bent, elke dag bezig zijn met dingen waar je geen voldoening uithaalt en het continu aanpassen aan verwachtingen van anderen, dáár wordt je ongelukkig van. Of je nu introvert of extravert bent.

Kun jij het leven leiden dat bij jou past, een leven waar ruimte is voor jouw behoeften? Een leven waarin jij doet wat jou voldoening geeft en waar jij blij van wordt? Ja, dan ben je vast een gelukkig mens.

Nee? Dan vind je hier tips die je op weg kunnen helpen. Of maak meteen een afspraak voor een inzichtsessie om te ontdekken waar jij tegenaan loopt.

Introvert geluk ziet er anders uit dan extrovert geluk. En dat is prima.

©2014 Judith van Barlingen  

Deel op