Waarom geld geen excuus is

A little tree with one euro coin instead of leaves, in the middle of a green grass meadow

Ken je dat? Je hebt een heleboel plannen. Dromen. Je zou er wat voor geven om deze waar te kunnen gaan maken. Maar helaas, het kan niet. De belangrijkste reden?

Niet genoeg geld.

En dus ga je door met leven. Blijft je droom een droom. Af en toe dan schiet deze weer even naar boven. Sta je je zelf weer eens toe om eens te dromen. Stel nu dat dit eens echt zou kunnen? Wauw, wat zou dat fijn zijn……

Ik ken veel mensen die zo denken. Of het nu gaat om het daadwerkelijk maken van die mooie reis. Het eindelijk meer tijd gaan besteden aan hun hobby. Of het opzetten van dat eigen bedrijf. Geld is het excuus om dit niet te gaan realiseren.

Maar klopt dat wel? Is geld wel de reden?

Laatst moest ik terugdenken aan een gesprek met een cliënte. Ze had hele mooie dromen. Alleen kon ze ze niet gaan uitvoeren. Geen geld. Wat mij in de loop van het gesprek opviel was dat een aantal obstakels helemaal niet met geld te maken hadden. Er waren een aantal dingen die ze nu al kon gaan doen.

Wat hield haar dan wel tegen om hiermee aan de gang te gaan?

‘Als ik zeker weet dat ik goed genoeg ben.’ Op het moment dat ze zichzelf dat hoorde zeggen viel ze stil. Dit was de reden dat ze niet aan de gang ging met haar dromen! Niet goed genoeg.

Deze overtuiging ontnam haar haar daadkracht én zorgde ervoor dat ze ook geen geld verdiende. Door haar overtuiging kwam ze niet in actie, verdiende ook geen geld en werd daarmee bevestigd in het gevoel dat ze niets waard was.

Inzicht hierin heeft haar veel gebracht. Er is weer beweging. Ze onderneemt weer dingen. Ze ervaart dat ze waardevol is, ongeacht de hoeveelheid geld die ze heeft.En langzaamaan worden een aantal dromen werkelijkheid.

Geld, energie en tijd zijn met elkaar verbonden.

Geldovertuigingen hebben een ontzettend grote impact hebben op jouw leven. Een blokkade op één gebied zal voelbaar zijn op de andere gebieden. Wanneer één gebied in beweging komt, gebeurt er ook wat op de andere gebieden.

Ook jij hebt overtuigingen meegekregen. Uit je jeugd, van je ouders (en grootouders), de omgeving waarin je bent opgegroeid. Overtuigingen als geld stinkt, geld moet rollen, wie niet werkt zal niet eten etc. Zolang alles lekker loopt, is daar niets mis mee.

Loop je echter ergens tegen blokkades op dan is het de moeite waarde om deze overtuigingen eens onder de loep te nemen. Ook wanneer je in eerste instantie denkt dat geld geen issue is.

Neem het voorbeeld van een vrouw die een riant salaris heeft en elke maand geld overhoudt. Toch voelt ze zich altijd opgejaagd en leeggezogen. Zo op het eerste gezicht geen geld problemen. Bij doorvragen blijkt dat ze het gevoel heeft aan bepaalde verwachtingen te moeten voldoen.

Zij moet succesvol en financieel onafhankelijk zijn.

De baan die ze heeft geeft haar echter weinig voldoening en veel stress. Stiekem droomt ze van wat anders. Een baan waar ze wel voldoening in vindt. Alleen gaat ze dan een stuk minder verdienen waardoor haar financiële afhankelijkheid in gevaar komt. Dus blijft ze zitten waar ze zit. De overtuiging financieel onafhankelijk en succesvol te moeten zijn leidt ertoe dat deze vrouw in een baan blijft die haar doodongelukkig maakt.

Een overtuiging over geld is hier wel degelijk de bron van de blokkade.

Praat jij wel eens over geld? Met je partner? Vrienden? Over wat belangrijk is voor jou? Waarom je op een bepaalde manier naar geld kijkt? De uitkomsten zouden je wel eens kunnen verrassen!

Hoe beïnvloeden jouw geldovertuigingen jouw leven?

©2014 Judith van Barlingen

Deel op