Waarom is veranderen zo moeilijk? (en hoe lukt het wel)

Waarom-is-veranderen-zo-moeilijk_-en-2

Die geweldige baan waarin je het super doet, alleen nog maar ja zeggen tegen dingen die je leuk vindt of nu eindelijk wel die 10 kilo afvallen.

Die heerlijke dromen. Je ziet het al helemaal voor je. En deze keer gaat het je lukken!

Een paar weken later betrap je je zelf erop dat je toch weer in dezelfde valkuil bent gevallen.

Ook in die nieuwe baan loop je er weer tegen aan dat collega‘s vinden dat je zeurt. In plaats van in de sportschool zit je op de bank. Met een zak chips. En je hebt je toch weer laten strikken voor die klus waar je geen zin in had.

Hoe kan het nou toch dat je elke keer weer tegen hetzelfde aanloopt?

Waarom is veranderen zo moeilijk? Zelfs als je het echt wilt.

De kans is groot dat oude patronen je dwarszitten.

Niet de omstandigheden, de mensen om je heen of de stand van de sterren zorgen ervoor dat jij vastloopt. Jij bent degene die dit doet. Jij zorgt er zelf voor dat je blijft hangen.

Dat is niet leuk om te horen. En ik bedoel ook zeker niet dat jij steeds weer bewust kiest voor dezelfde problemen. Het probleem is juist dat je onderbewuste vast zit.

Om iets te veranderen zul je niet alleen een verlangen moeten hebben naar iets anders, je zal ook die oude patronen moeten doorbreken.

En die patronen zijn hardnekkig. Vaak zijn ze ontstaan zijn om je te beschermen en te helpen. Op momenten dat je nog niet de vaardigheden had om op een andere manier met de situatie om te gaan. Toen je als kind je niet gesteund voelde zocht je misschien troost in eten, toen je je niet gezien voelde ging je klagen en zeuren om aandacht, toen je te horen kreeg dat je te bazig was maakte je jezelf onzichtbaar. Toen waren dat mechanismen die je hielpen.

Nu zorgen deze zelfde mechanismen ervoor dat je elke keer weer vastloopt.

Om dit patroon te doorbreken zul je je er eerst van bewust moeten worden. En dat vergt een behoorlijke portie lef.

Als je dit doet kun je je niet meer verschuilen achter anderen of de omstandigheden. Dan zul je echt naar jezelf moeten kijken.

Wat is er eigenlijk gebeurt als je weer in dezelfde valkuil bent beland? Wat heb jij gedaan? Hoe voel je je? Waar heb je behoefte aan? Niet veroordelend of boos, maar echt voelen wat er in je is. En juist die vervelende gevoelens er gewoon laten zijn.

Dan kun je ontdekken dat je meteen in de verdediging schiet wanneer iemand kritiek heeft. Niet omdat de kritiek niet terecht is maar omdat jij het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn.

Of dat wanneer je alleen thuis bent je automatisch naar dat pak koekjes grijpt. Niet omdat je honger hebt, maar omdat je er eigenlijk niet tegen kan om alleen te zijn.

Dat kan behoorlijk confronterend zijn.

Je mag dan ook best een beetje lief zijn voor jezelf en er de tijd voor nemen. Of hier hulp bij vragen. Het gaat er niet om, om direct het patroon te doorbreken. Het gaat er in eerste instantie om om je bewust te worden van jouw onderliggende emoties en behoeften.

Hoe meer je je bewust wordt van je eigenlijke behoeften, hoe meer je ook dingen kan gaan ondernemen om dat verlangen te gaan vervullen.

En dan gaan er dingen veranderen.

@Judith van Barlingen

Deel op