Waarom je niet overal aan mee hoeft te doen

concert-768722_1280 (2)

Op Facebook zie je foto’s van dat leuke feestje. Je collega’s hebben het over dat geweldige uitje. Je leest recensies van dat fantastische concert waar je niet bij bent geweest. Je voelt de stress door je lijf schieten, je hebt dat allemaal gemist!

FOMO. Fear of missing out. Het schijnt een serieus probleem te zijn. De angst om dingen te missen.

Ik moet bekennen dat ook ik er wel eens last van heb gehad. Dat ik op het schoolplein moeders hoorde praten over dat gezellige avondje en me buitengesloten voelde. Of dat iedereen het over een film had, die ik niet had gezien.

In een maatschappij waar schijnbaar alles mogelijk is, is het niet raar dat je ook alles wilt.

En dat is nu net een illusie. Hoe vaak mensen ook zeggen dat je alles kan hebben, ik geloof er niet (meer) in.

Een dag heeft uiteindelijk maar 24 uur en dat zal altijd tekort zijn. Tenminste, als je aan alles mee wilt doen en geen keuzes maakt. Als je een fulltime carrière wil hebben én een goede moeder wil zijn én een sportieve, sexy partner én een leuke vriendin én ook nog aandacht wil besteden aan jezelf. Pfff….

Ook al barst je van de energie en heb je alles uitbesteed wat je kon uitbesteden, dan nog blijf je woekeren met je tijd. Ben je altijd aan het rennen en kun je alleen nog tijd besparen door minder te slapen. En is dat nu wat je echt wilt?

Ik heb een aantal jaren geleden besloten dat ik dat in ieder geval niet wil.

En daar moet ik me af en toe nog steeds voor verdedigen. Ik heb ervoor gekozen om minder uren te werken, ook al heb ik een universitaire opleiding. En om alleen ja te zeggen tegen die dingen die ik echt belangrijk vind. Zodat ik tijd en aandacht heb voor mijn kinderen en partner. En genoeg rust kan nemen om lekker in mijn vel te zitten.

Mis ik af en toe wat? Zeker. En ook wel vaker dan af en toe.

En soms, heel soms, bekruipt mij dan nog wel eens het gevoel dat ik ook daadwerkelijk wat mis.

En dan denk ik aan de rust die ik nu ervaar. Het genieten van de kleine dingen. De aandacht die ik kan hebben voor wat ik belangrijk vind.

Het is voor mij genoeg.

©Judith van Barlingen

Deel op