Waarom is het toch zo lastig om te kiezen voor het leven waar je van droomt?

Dé redenen waarom jij niet kiest voor het leven waar je van droomt! (2)

Veel mensen die ik spreek dromen van een leven waarin ze meer tijd hebben voor zichzelf, voor hun gezin en de andere dingen die ze belangrijk vinden.

Van een leven met meer rust en ruimte.

En toch lukt het hen niet om dat voor elkaar te krijgen.

  • Ik kan niet minder werken want ik moet de hypotheek betalen.
  • Er wordt van mij verwacht dat ik minstens 40 uur werk.
  • Mijn ouders zouden teleurgesteld zijn
  • Mijn vrienden begrijpen het niet
  • Ik ben raar/mislukt/een profiteur als ik dit doe
  • Ik ben toch hoogopgeleid, iets anders doen is toch zonde van mijn studie

Herkenbaar?

We kunnen allemaal redenen bedenken waarom we niet het leven leiden dat we willen leiden.

En bijna altijd hebben die redenen te maken met de omstandigheden.

Ook ik heb mezelf met dit soort redenen heel lang voor de gek gehouden. Totdat bij mij het kwartje viel dat ik zo niet meer verder wilde. Ik had een goede baan, een mooi huis en financieel ging het prima. Alleen….. Ik was niet gelukkig. Fysiek ging het steeds slechter, mijn kinderen hadden een moeder die vooral moe was en ik had weinig plezier in mijn werk.

Wat ik me ging realiseren was dat ik wel degelijk een keuze had. De keuze om te kiezen voor wat ik écht belangrijk vind.

Ik had zelf voor deze situatie gekozen. Ik was supertrots dat ik als alleenstaande moeder het zo goed voor elkaar had, alleen bleek het hele verhaal wel op drijfzand gebouwd.

Wat ik was vergeten, was om voor mijn basis te zorgen. Om mezelf te gunnen wat ik nodig had en waar ik voldoening uithaalde. Ik was kwijt wat ik nu echt graag wilde doen, laat staan dat ik enig idee had hoe ik dat kon gaan doen.

Je kunt er inderdaad vaak niets aan doen wanneer je ziek wordt of een ongeluk krijgt. En ook ontslag of een scheiding kunnen je overvallen.

Het is een cliché, maar hoe jij daarmee omgaat is wél een keuze. Nadat je hebt uitgehuild en je woede eruit geschreeuwd hebt is het tijd om daarnaar te gaan kijken.

Wat kun jij doen, om gezien de omstandigheden, toch te gaan voor het beste leven dat jij kan leiden? En wat houdt jou tegen om dat te gaan doen?

Misschien weet je niet wat je wilt.

Dat is namelijk iets wat we niet leren op school. Om te voelen en te ervaren wat jij écht wilt. Waar je gelukkig van wordt. Wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten. En al helemaal niet hoe je daar je leven omheen kunt bouwen.

Dat is een tweede reden.

Je weet wat je wilt, alleen je hebt geen idee hoe je dat kan gaan doen.

Het belangrijkste wat je geleerd hebt is namelijk te voldoen aan verwachtingen van anderen. En dat geldt in nog sterkere mate voor introverte en gevoelige mensen.

Of je hebt je basis niet op orde.

En dat is de derde reden. Wanneer jij je basis niet op orde hebt dan is het verdomd lastig om keuzes te maken die ervoor zorgen dat jij jouw ideale leven gaat leiden. Wanneer jij aan het worstelen bent met issues op het gebied van tijd, geld en energie dan resulteert dat bijna altijd in een gebrek aan focus en prioriteit.

Voor de één is het juist nodig om eerst aan die basis te gaan werken, aan het stukje ‘wat heb ik nodig?’ om verdere stappen te kunnen gaan zetten. Voor een ander is het allicht de juiste weg om eerst weer te gaan voelen wat nu écht belangrijk is om daadwerkelijk keuzes te kunnen gaan maken.

Wat houdt jou tegen om het leven te gaan leiden waar je van droomt?

@Judith van Barlingen

 

Deel op