Waarom niet plannen een slecht idee is

De reden om een plan te maken

Er zijn allerlei leuke en minder leuke dingen die in je leven kunnen gebeuren die je niet had voorzien. Van ziekte en ontslag tot zomaar de liefde van je leven tegen het lijf lopen.

Gelukkig hebben we geen kristallen bol en kunnen we het leven niet tot in detail plannen. Het zou dan toch best een saaie boel worden. Het leven loopt, ondanks alle goede intenties en inspanningen altijd anders dan verwacht.

Toch is het zinvol om een plan te maken.

Eén van de dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed is dat ze niet datgene gedaan hebben wat echt belangrijk was voor hen. De belangrijkste reden hiervoor is dat in de waan van de dag en de verwachtingen van anderen, je agenda meer dan vol raakt.

Collega’s die even je hulp willen, een leuk project waar je voor gevraagd wordt, de uitnodiging om mee te gaan met het schoolreisje van je kinderen. Voordat je het weet heb je op alles ja gezegd. En aan het eind van de week ben je vooral bezig geweest met dingen die anderen belangrijk vinden. Datgene waar jij nu eigenlijk tijd aan had willen besteden is er weer bij ingeschoten.

Of op een dag realiseer je je dat je een leven leidt dat je overkomen is. Je bent van het ene in het andere gerold en weet eigenlijk niet meer hoe dat gekomen is. Je zit op een plek waar je je niet lekker voelt en niet tot je recht komt.

En dat is dé reden om een plan te maken: als jij geen plan hebt dan word je onderdeel van de plannen van anderen.

Je plan is jouw houvast om makkelijker te kunnen kiezen voor wat voor jou belangrijk is.

Dat plan hoeft niet heel groots te zijn. En het hoeft ook niet heel gedetailleerd te zijn. Wat er wel in moet staan is wat voor jou het aller, aller, aller belangrijkste is en hoe jouw ideale leven eruit ziet. Waar wil je geen spijt van hebben aan het eind van je leven?

Wanneer jij helder hebt welke zaken dat zijn, dan wordt het een stuk makkelijker om te kiezen. Het helpt je om uit de waan van de dag te stappen, om bewust stil te staan bij wat je doet en waarom. Waar wil jij tijd voor maken, waar wil jij je energie aan besteden en waar wil jij je geld aan uitgeven?

En dan kan het zomaar zijn dat je wel meegaat met het schoolreisje, maar nee zegt tegen dat leuke project. Of dat je even de rust zoekt in plaats van mee te gaan naar die gezellige verjaardag. Omdat je kiest voor datgene wat op dat moment voor jou belangrijk is.

@Judith van Barlingen

Deel op