Wanneer meer beter is heb je nooit genoeg

Wanneer is het genoeg?

Meer, meer, meer. Het lijkt of onze maatschappij alleen nog daarom draait. Meer geld, meer spullen, meer vrienden. Ten koste waarvan? In mijn ogen vooral van tijd.

Tijd om te besteden aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Tijd om weer op te laden, om aan je familie en vrienden te besteden.

Tijd die voor mij erg belangrijk is.

En niet geld, maar tijd is de echte beperkende factor. Een dag heeft 24 uur en wat je ook doet je kan er niet meer van maken. Een uur besteed is een uur besteed. Je krijgt er niet meer uren voor terug.

Ondertussen draaien we met ons allen verplichte rondjes. We werken steeds harder om meer geld te verdienen zodat we meer producten kunnen kopen die we toch al niet nodig hadden. Waardoor we weer meer moeten werken om …

Onze economie aanbidt groei.

Groei is het antwoord op alles. Groei zou de oplossing zijn voor armoede, voor een betere levensstandaard zorgen en werkloosheid verminderen.

Wat echter vergeten wordt, is dat groei wel ergens vandaan moet komen.

Er moet een vraag zijn. Vraag naar producten en diensten. Om deze vraag aan te wakkeren doen we aan reclame en marketing. En wordt vooral uitgedragen dat meer beter is. Zodat jij als de buurman een grotere auto koopt, een nog grotere auto koopt. En als je daar het geld niet voor hebt, dan shop je tassen vol bij de Primark of Action.

Alleen, in een wereld waarin meer beter is, heb je nooit genoeg.

Wil je uit deze tredmolen stappen, dan heb je best een hobbel te nemen. Bewust kiezen voor een andere levensstijl is nog lang niet vanzelfsprekend. En ik moet eerlijk zeggen, ik ben zelf ook niet vies van comfort en een stukje luxe. Ik kan volop genieten van een paar dagen in een mooi hotel, mezelf eens trakteren op nieuwe kleren en vooral het kopen van boeken. Het geeft mij echter nog veel meer voldoening dat ik ook de tijd heb om die paar dagen vrij te nemen en om die boeken te lezen.

Wanneer is genoeg dan genoeg?

Goede vraag. Voor mij zit het erin dat ik weliswaar ontzettend kan genieten van luxe, maar dat het niet noodzakelijk is. Ik woon in een rijtjeshuis en mijn auto is bepaald niet nieuw. Prima. Ik heb geen behoefte om daar verandering in te brengen. Voor mij is de keuze niet zo moeilijk meer.

Als introvert heb ik tijd en ruimte voor mezelf nodig. Rust om te kunnen lezen, na te denken en zo weer op te laden. Ik wil mijn tijd besteden aan dingen die er voor mij toe doen.

En nee, dat betekent niet dat geld niet belangrijk is. Het betekent alleen dat het voor mij genoeg is wanneer ik voldoende geld heb om dit leven te kunnen blijven leiden. Ik ben niet meer op zoek naar meer.

Genoeg is dan ook iets persoonlijks. Genoeg is wanneer het voldoet aan jouw behoeften.

De een heeft genoeg als zij met een capuccino kan genieten van het zonnetje. De ander voelt zich pas plezierig met een huis in Spanje.

Genoeg heeft alleen niets te maken met wat anderen ervan vinden. Wanneer jij je vergelijkt met anderen, meer wil hebben dan anderen, dan zal je nooit genoeg hebben.

Genoeg is genoeg wanneer je beseft dat méér jou niet gelukkiger gaat maken.

Deel op